eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az amerikaiak többsége kevesebb mint öt híroldalról tájékozódik

Az internetező amerikaiak többsége általában kevesebb mint öt híroldalról tájékozódik - derült ki a Pew intézet kutatásából, amelynek eredményét hétfőn közölték.

Az már évek óta ismert, hogy a világhálón böngészők nagy része nem ragad le egy hírportálnál. Ezt erősítette meg a mostani felmérés is: a megkérdezettek 35 százaléka mondta, hogy van kedvenc hírportálja, és csak 21 százalék bizonyult többé-kevésbé "monogámnak", vagyis olyannak, aki többnyire egyetlen oldal híreit nézegeti.

Az internetezők 57 százaléka egynél több, viszont legfeljebb öt oldal híreiből táplálkozik. A Pew rámutatott: ez a tendencia egybecseng azokkal a kutatási eredményekkel, amelyek szerint a több száz csatorna között válogató tévénézők is végül néhány mellett állapodnak meg.

A közvélemény-kutatás szerint a világhálót használók közül csak 7 százalék lenne hajlandó fizetni is azért, hogy a híroldalakhoz hozzáférjen. A fizetési hajlandóság az egyetlen hírportálhoz ragaszkodók körében is alacsony: mindössze 19 százalékuk fizetne megszokott oldaluk tartalmáért, a többség, ha erre kényszerülne, inkább keresne magának egy másik, ingyenes oldalt.

Az amerikai napisajtó egy része a rendkívüli pénzügyi nehézségek miatt azt tervezi, hogy valamilyen formában fizetőssé teszi online-felületeit. Nagy áttörést hozhat ezen a téren, ha az egyik vezető újság, a The New York Times - ahogy már ismertette az erre vonatkozó vázlatos terveket - lépésre szánja el magát. A lapok azt is sikernek könyvelnék el, ha internetes olvasótáboruk 5-10 százalékát előfizetésre lehetne bírni.

A Nielsen Online internetes sajtófigyelő cég adata szerint az amerikai internetes piacon több ezer oldal kínál híreket, mégis egy viszonylag kis kör, 199 portál forgalmazza a hírek 80 százalékát.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×