eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Miroslav Lajcak: A Jobbik nem való a 21. század Európájába

Nemzetközi segítség bevonása nélkül kellene megoldani Magyarország és Szlovákia problémáit, mondta Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter a Visegrádi Négyek kibővített külügyminiszteri találkozója után. A Jobbik parlamentbe jutási esélyeiről azt mondta, a Jobbik egy olyan jelenség, amely nem való a 21. század Európájába.

Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter szerint az utóbbi hónapokban előkerült problémákat nem lehet lebecsülni, ezek azonban nem meghatározó elemei a két ország viszonyának. A politikus úgy véli, hogy a két ország kapcsolatának rossz időszaka már a múlté és mindkét fél levonta a következtetéseket annak érdekében, hogy ez többé ne ismétlődhessen meg.

Miroslav Lajcak azt mondta, készek arra, hogy tárgyaljanak a nyelvtörvény átalakításáról, de a problémát a két országnak együtt kellene megoldania, anélkül, hogy a nemzetközi porondon panaszkodnának.

"Készen állunk arra, hogy a jószomszédi viszony légkörében és annak keretében mindenről nyíltan beszéljünk, csak nagyon fontosnak tartjuk, hogy semmi ne váljon botránykeltés témájává, és a problémáink megoldásába ne vonjuk be például az Amerikai Egyesült államok kongresszusát" - hangsúlyozta.

Szerinte nem csak a problémákra kellene összpontosítani, hanem figyelembe venni mindent, ami a két ország kapcsolatát befolyásolja.

Az InfoRádió azon felvetésére, hogy a közvélemény-kutatások alapján a Jobbik a választások után tagja lehet a parlamentnek, a szlovák külügyminiszter azt mondta, bíznak abban, hogy Magyarország kezelni tudja a radikális párt térnyerésének problémáját.

"A Jobbik probléma, de Magyarország nem azonos a Jobbikkal. Magyarország egy demokratikus állam és nekünk meggyőződésünk, hogy elegendő mechanizmusok állnak az ország rendelkezésére ahhoz, hogy a Jobbik problémáját kezelni tudják, igaz persze, hogy a Jobbik egy olyan jelenség, amely nem való a 21. század Európájába" - közölte.

Hozzátette, várható, hogy a kampány során a Duna mindkét oldalán elhangoznak olyan vélemények, amelyek kedvezőtlen visszhangot váltanak ki. Szerinte ezeket nem szabad túlértékelni, hanem azokkal a dolgokkal kell foglalkozni, amelyek előreviszik a két ország kapcsolatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×