eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Beiktatták hivatalába az új szerb pátriárkát

Beiktatták hivatalába szombaton Belgrádban Irinej Gavrilovicot, a szerb ortodox egyház új pátriárkáját.

A 80 esztendős Irinej a szerb egyház 45. pátriárkája. A tavaly novemberben, 95 éves korában elhunyt, a hívek körében szerénységéért és szelídségéért kedvelt Pavlét követi az intézmény élén.

Később lesz egy beiktatási ünnepség a patriarkátus tulajdonképpeni székhelyén, a nyugat-koszovói Pecben is.

Irinej beszédében szólt Koszovóról is. Az egyház kiemelt feladatának nevezte, hogy oltalmazza a "szent, vértanúságra kényszerített földet", segítse a szerb államot, amely minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy megmentse Koszovót azoktól, akik el akarják ragadni tőle".

"Koszovó a mi Szentföldünk, a mi Jeruzsálemünk...Nélküle Szerbia nem Szerbia, mivel a lelkétől, a szívétől fosztják meg" - mondta egyebek között a belgrádi katedrálisban megrendezett, a közszolgálati RTS televízió által közvetített szertartáson.

Az albán többségű Koszovó 2008 februárjában nyilvánította ki függetlenségét.

Irinej megfigyelők szerint mérsékelt, a más felekezetekkel szemben nyitott, a dolgokat realistán megítélő személyiség, s jó egészségi állapotnak örvend. A választás előtt úgy emlegették, mint aki lehetséges kompromisszumos jelölt az egyházon belül egymással hatalmi harcot vívó keményvonalas, dogmatikus és liberális szárny között.

Előbbiek ellenzik Szerbia közeledését az Európai Unióhoz, és inkább az Oroszországgal, a hagyományos szerb szövetségessel való kapcsolatok erősítését szorgalmazzák. Emellett elutasítják, hogy a szerb ortodox egyház nyisson a római katolikus egyház felé. Irinej nemrég egy interjúban úgy nyilatkozott, nem ellenzi, hogy a pápa hivatalos látogatást tegyen Szerbiában.

Az ortodox egyház komoly befolyással rendelkezik a szerbiai belpolitikában; politikusok gyakran kérik hallgatólagos beleegyezését egy-egy kérdésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×