eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Évek óta tudtak a merénylő terrirstakapcsolatairól

Legalább két éve tudták a Delta-Northwest légi járat merénylőjéről, hogy terrorista kapcsolatai lehetnek.

Egy nevének elhallgatását kérő illetékes elmondta, hogy a gyanúsított, Umar Abdul Farouk Abdulmutallab - aki egyes források szerint egy ismert nigériai exbankár fia - szerepelt a terroristákkal vagy terrorszervezetekkel való kapcsolattartással gyanúsított személyek listáján.

Az amerikai terrorelhárító központ által nyilvántartott listán mintegy 550 ezer név szerepel, de nem mindegyiknek tilos repülőgépre szállni. Abdulmutallab ez utóbbiak között szerepelt.

Peter King republikánus képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának tagja elmondta, hogy a Nigériából Amszterdamba, illetve Amszterdamból Chicagóba tartó járatokon nem voltak fegyveres biztonsági őrök. Abdulmutallabot egyik repülőterén sem vetették alá teljes testre kiterjedő átvilágításnak.

Bennie Thompson demokrata párti képviselő, a belbiztonsági bizottság elnöke szerint a gyanúsítottak Amszterdamban újabb átvilágításnak kellett volna alávetni. Thompson és mások szerint az amszterdami repülőtér biztonságosnak számít.

Médiaértesülések szerint a férfi egyfajta robbanópor és folyadék elegyét próbálta használni, amelyet röntgennel nem lehet kimutatni.

Trükkös

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai biztonsági illetékes a CBS televíziónak azt mondta, hogy a gyanúsított fecskendővel folyékony vegyi anyagot fecskendezett be a combja felső részéhez rögzített tartóban lévő porba. Hasonló technikát még korábban nem láttak az illetékes szerint.

Egy terrorelhárító egységnél dolgozó francia robbantási szakértő ugyanakkor meglepetését fejezte ki: "Hiányzik az elengedhetetlen detonátor, amely minden pirotechnikai eljárásnál szükséges a robbanás előidézéséhez".

"Ha lett volna detonátor, bármilyen kicsi, a gyanúsított súlyosan megégett volna" - mondta, hozzátéve, hogy komplett pirotechnikai felszereléssel igen nehéz átjutni a biztonsági ellenőrzésen.

A 253-as járat utasai pénteken elmondták: nagy zajt és erős fényt láttak, mielőtt a lángok felcsaptak az utastérben.

Douglas R. Laird, a Northwest Airlines volt biztonsági igazgatója szerint amíg az utasok ellenőrzésében a röntgent nem váltja fel a CT, addig a veszélyt nem lehet elhárítani.

A CT alkalmazása vitatott, mivel a készülék sugarai gyakorlatilag teljesen levetkőztetve mutatja az ellenőrzött személyt a képernyőn, három dimenzióban. Míg a röntgenberendezés ára 50 ezer dollár alatt van, a CT-é több mint egymillió dollár - tette hozzá Laird.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×