INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Újra jár a Belgrád-Szarajevó expressz

InfoRádió / MTI
Közel 18 év után vasárnap először ismét expresszvonat indult a Belgrád-Szarajevó vasútvonalon.

A balkáni háborúk kitörése óta az első közvetlen járat vasárnap délelőtt indult Belgrádból. A szerb fővárosból nyolc óra alatt ér a közel 500 kilométerre fekvő Szarajevóba, Bosznia és Hercegovina fővárosába. A szerelvény három kocsiból áll, egyet a szerb, egyet a boszniai szerb vasúttársaság, egyet pedig a szarajevói vasúti hivatal biztosít.

Az átszámítva 8 ezer forintba kerülő jegyet tizenheten vették meg, és csak kilencen utaznak a teljes vonalon, egészen Szarajevóig. Az üzemeltetők remélik, hogy a téli síszezon beindulásával jelentősen nő majd a közvetlen járat kihasználtsága.

A nyolcvanas években a belgrád-szarajevói volt a legmodernebb jugoszláviai vasútvonal. Az 1984-es téli olimpia idején a szerelvények folyosóit végig vörös szőnyeg borította és minden kocsiban volt külön utaskísérő. A menetidő most két órával hosszabb, mint az egykori Jugoszlávia "aranykorában", mert leromlott a vágányok állapota, a kocsik sem túlzottan előkelőek és a szerelvény három határon is átkel, a balkáni térség viszonyait ismerő elemzők szerint azonban a közvetlen vasúti összeköttetés helyreállítása hozzájárulhat a megbékéléshez és a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez.

A címlapról ajánljuk