eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Magyarország csak jól képzett katonákat küld Afganisztánba

Magyarország csak jól kiképzett és jól felszerelt katonákat küld az amerikai elnök döntése nyomán kibővített afganisztáni NATO-misszióba - mondta az InfoRádióban a honvédelmi miniszter.

A jelenlegi elképzelés szerint a jövő év első felében 100-120, a másodikban 120-130 magyar katona utazhat Afganisztánba. Ahhoz, hogy a kormány januárban a pontos tervekről dönthessen, a magyar félnek számba kell vennie a lehetőségeit, majd egyeztetnie kell a többi nemzettel arról, mire van szükség a közös erőfeszítésekhez - mondta a honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szekeres Imre hozzátette: fontos, hogy a nemzetközi válságkezelésben való részvételünket eddig jellemző belpolitikai konszenzus fennmaradjon.

Minden katona, aki beteszi a lábát Afganisztánba, ki van téve annak, hogy támadás éri, amire válaszolnia kell - hangsúlyozta a honvédelmi tárca vezetője.

Folytatják a munkát

A legnagyobb, 230 fős magyar afganisztáni alakulat Afganisztán Baglán tartományában állomásozik, és jövőre is folytatja majd az újjáépítést, emellett - amerikai kollégákkal együttműködésben - békefenntartói feladatokra készít fel egy afgán lövészzászlóaljat - magyarázta Szekeres Imre.

A közel-keleti országban van még egy kisebb különleges műveleti csoport is a szolnoki Bercsényi Zászlóaljból. Õk jövőre is folytatják a megkezdett munkát, kiképzői feladatokat végeznek a továbbiakban is - fejtegette a miniszter.

A magyar katonák a jövőre kiírt parlamenti választások biztosításában is részt vesznek majd, illetve jelezték, hogy hat hónapra ismét elvállalnák a kabuli nemzetközi repülőtér irányítását - mondta a honvédelmi tárca vezetője.

A politikus kijelentette: csak jól kiképzett, felkészített és felszerelt magyar katonák utaznak Afganisztánba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×