INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Kutyában is kimutatták a H1N1-et

Infostart / InfoRádió
Két pekingi kutya szervezetében is kimutatták a H1N1-vírust. Ez a második alkalom, hogy Kínában állatokban is megtalálták a kórokozót.

A vizsgált kutyákban 99 százalékos valószínűséggel van jelen az a vírus, amely az embereket is megbetegíti - mondták a kínai mezőgazdasági minisztérium szakemberei, akik a tesztet elvégezték.

A hír 10 nappal azután látott napvilágot, hogy a távol-keleti ország északi részén négy sertésben mutatták ki a vírus azon változatát, amely az emberek körében terjed.

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Chilében már kimutatták az emberek körében terjedő vírust az állatokban is. Az amerikai Iowa államban egy macskát betegített meg a kórokozó, ez volt az első alkalom, hogy macskaféléken mutatták ki a pandémiás vírust.

Az Egészségügyi Világszervezet alaposabb vizsgálatokra kérte az állattenyésztőket a szezonális influenza A vírusával kapcsolatban, amely szintén kimutatható az állatokban.

A WHO hangsúlyozta, hogy a kiterjedt laboratóriumi ellenőrzések nem találták jelét annak, hogy a világjárványos H1N1-es influenza virulensebb, azaz erősebben betegítő formájúra mutálódott volna.

A közelmúltban sertésekben talált világjárványos influenzánál csak "korlátozott bizonyíték" volt arra, hogy az állatok emberektől kapták el a vírust. Ahogy a humán megbetegedések egyre gyakoribbakká válnak, úgy az is gyakrabban fordulhat elő, hogy az emberek sertéseket fertőznek meg a világjárványos influenzával, hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet.

A címlapról ajánljuk