eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Obama döntött Afganisztán-stratégiájáról

Barack Obama amerikai elnök döntött Afganisztán-stratégiájáról; elhatározásáról értesítette a legfőbb szövetségeseket - közölte Robert Gibbs elnöki szóvivő hétfőn.

Obama vasárnap éjszaka még egy utolsó, soron kívüli nemzetbiztonsági tanácskozást tartott a Fehér Házban, ahol mások mellett Robert Gates védelmi miniszter és James Jones nemzetbiztonsági főtanácsadó jelenlétében kifejtette, milyen döntést hozott. Tájékoztatta az ázsiai országban állomásozó amerikai csapatok főparancsnokát és a kabuli amerikai nagykövetet is.

Az amerikai sajtó szinte már tényként kezeli, hogy Obama újabb csapatokat küld Afganisztánba; a kiszivárogtatások szerint mintegy 50 százalékkal fogja megnövelni a 68 ezer fős amerikai katonai erő létszámát. Az új csapatok telepítése a következő 12-18 hónapban várható. Obama állítólag a csapatok majdani kivonásának menetrendjét is érinteni fogja beszédében, ezzel mintegy kiengesztelni igyekezve a háború ellenzőit.

Az elnök a Fehér Ház közlése szerint telefonon tájékoztatta döntéséről mások mellett Nicolas Sarkozy francia elnököt, Gordon Brown brit miniszterelnököt és Dmitrij Medvegyev orosz elnököt.

Obama kedd este, fő műsoridőben, a West Point katonai akadémián, országos televíziós beszédben jelenti be, hogy több hónapi tájékozódás és tanácskozások sorozata után miképpen döntött az afganisztáni háborús stratégiáról.

A The Washington Post és az ABC friss közös felmérése szerint az amerikaiak 48 százaléka nem ért egyet azzal, ahogy Obama kezeli az afgán háborút, 45 százalék helyesli az elnök lépéseit. A demokraták számára a jövő évi félidős kongresszusi választások előtt aggasztó jel, hogy a függetlenek körében, akiknek döntő szavuk volt Obama tavalyi választási győzelmében, 39 százalékosra csökkent Obama háborús politikájának támogatottsága.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×