eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Késik Zentai kiadatása

Késlekedik a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatása, mert ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a belügyminiszter döntése ellen - írta hétfőn a The Australian Jewish News című ausztrál lap internetes kiadása.

A 88 éves Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944. novemberében részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az évtizedek óta Perthben élő férfi tagadja a vádakat.

Az ausztrál szövetségi kormány november 12-én hagyta jóvá Zentai kiadatását Magyarországnak.

Brendan O,Connor ausztrál belügyminiszter szóvivője a lappal közölte: a kiadatásra vonatkozó döntés a szövetségi bíróság döntéséig nem lép hatályba. Az eljárásnak legkésőbb december 4-ig meg kell kezdődnie. A fellebbviteli döntés meghozatalának, amely akár semmisnek is nyilváníthatja O,Connor november 12-i döntését, nincsen határideje - írja a lap.

Zentait október 22-e óta kiadatási őrizetben tartják a perthi Hakea börtönben.

A magyar hatóságok azzal vádolják Zentait, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×