eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

ENSZ-békefenntartókat kér Mexikó a bűnözés letörésére

ENSZ-békeerők kivezénylését kérték városukba szerdán a mexikói Ciudad Juárez munkaadói szervezetei, a bűnözés elleni harc, a drogkartellek elleni fellépés segítésére.

Az 1,3 milliós észak-mexikói nagyváros a texasi El Pasóval szemben, közvetlenül a mexikói-amerikai határon fekszik. S mivel így az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelem egyik kulcsfontosságú állomása, a különböző mexikói drogkartellek közötti véres küzdelem fő helyszínévé vált: idén eddig több mint 2000 gyilkosság történt a városban, ami a települést a világ egyik legveszélyesebb helyévé tette. (Tavaly az egész évben "csak" 1653 gyilkosságot követtek el Ciudad Juárezben, de már ez is rekordnak számított.)

A városban működő szabadkereskedelmi övezet elnöke szerdán újságíróknak nyilatkozva ENSZ-békefenntartókat kért. A mexikói kereskedelmi kamara helyi szervezetének elnöke pedig úgy vélte: az ENSZ és az Egyesült Államok katonai rendőrségének bevetésére lenne szükség, mert a gyilkosságok mellett rengeteg emberrablás is történik, s emiatt már mintegy 6000 helyi bolt zárta be kapuit.

A kábítószerkartellek háborújának Felipe Calderón elnök 2006 végi beiktatása óta már 14 ezernél több halálos áldozata volt Mexikóban. A kormány országszerte majdnem ötvenezer katonát mozgósított a drogcsempészek elleni rendőrségi akciók támogatására, s közülük 8500-at Ciudad Juárez körzetébe vezényeltek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×