INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Mi a közös Kolumbuszban és Gorbacsovban?

Infostart / InfoRádió
Oplatka András történész szerint 1989 őszén hiába voltak már előjelei a kelet-európai rendszerváltásoknak, mégis váratlanul érte a közvéleményt és a nyugati politikusokat az NDK bejelentése a szabad kiutazásról.

A svájci közvélemény hatalmas meglepődése nem különbözött attól, ahogy Nyugat-Európában fogadták a berlini fel leomlását húsz évvel ezelőtt - emlékezett vissza az évfordulón Oplatka András.

1989 őszén hiába voltak előjelei a kelet-európai rendszerváltásoknak, nem lehetett látni, hogy az NDK-ban is változás lesz - mondta a Svájcban élő történész-újságíró.

Kifejtette: a magyar határnyitásban benne lévő politikus sem látták, hogy annak az eseménynek milyen következményei lesznek rövid időn belül. Emellett az NDK belső helyzete és politikai rendje különbözött attól, ami Magyarországon akkor már valóság volt - tette hozzá Oplatka András.

A történész-újságíró felelevenített egy történetet Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár szerepéről. A politikus születésnapján elhangzott az akkori lengyel külügyminiszter szájából, hogy ahogy XV. század végén Kolumbusz Kristóf a kor hőse volt, úgy Gorbacsov a késői XX. század hőse, mert elindult volna, ahova meg akart érkezni, ám egészen máshova lyukadt ki, de az is nagy világsiker lett. A beszéd nagy derültséget keltett, csak a szovjet pártfőtitkár vágott savanyú képet - tette hozzá.

Hanganyag: Nagy Tamás


A címlapról ajánljuk