eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Húsz éve omlott le a berlini fal

Húsz éve ezen a napon omlott le a berlini fal. A német egység napja azonban - a német történelem más, ehhez a naphoz kapcsolódó eseményei miatt - mégsem november 9-e lett.

1989. november 9-én leomlott a berlini fal, szabad utat nyitva ezzel a német állam újraegységesítése előtt. Kézenfekvő lett volna, hogy a német egység napja is ehhez a dátumhoz kötődjön. Ráadásul 1918-ban ezen a napon kiáltotta ki a Reichstag erkélyéről Philipp Scheidemann a köztársaságot, véget vetve ezzel a császári birodalomnak, ami ugyancsak e dátum kijelölését erősítette volna. A politikai akarat azonban másképp döntött.

November 9-éhez ugyanis a 20. századi német történelem további két fordulópontja is kötődik. 1923. november 9-én volt Hitler müncheni puccsa, 16 évre rá, 1938. november 9-én pedig Joseph Goebbels - Hitler propagandaminisztere - utasítására egyetlen éjszaka alatt 267 zsinagógát gyújtottak föl, és több mint húszezer zsidó vallású német polgárt hurcoltak koncentrációs táborba, megadván a jelet az általános zsidóüldözésre. Az esemény Kristályéjszaka néven vonult be a történelemkönyvek lapjaira.

Joschka Fischer érvelése, miszerint éppen ahhoz kell a bátorság, hogy a német történelem eme kettősségére egyszerre emlékezzenek, nem bizonyult elegendőnek, november 9-e nem lett nemzeti ünnep.

Ahogyan nem lett október 9-e sem, pedig a sikeres és erőszakmentes lipcsei tüntetés évfordulójának kijelölésén is gondolkoztak a német politikusok. Hasonlóan járt szeptember 11-e, a magyar határnyitás napjának évfordulója is.

Hogy miért mégis október 3-át jelölte ki Helmut Kohl akkori kancellár az NDK beolvadásáról szóló szerződés dátumaként, annak egyszerű a magyarázata. Ha elfogadta volna október 9-ét, akkor az NDK (melyet 1949. október 7-én kiáltottak ki) még megérhette volna a 41. születésnapját. Így aztán lipcsei polgárok ide vagy oda, hat nappal az ő évfordulójuk előtt lett német egység.

A kerek évfordulóra némi árnyat vethet, hogy a legfrissebb német közvélemény-kutatások szerint húsz évvel a berlini fal leomlása után minden nyolcadik német - keleten és nyugaton egyaránt - a fal mielőbbi visszaállítását akarja. A megkérdezettek 35 százaléka úgy véli: több igazságtalansággal találkozik ma, mint a fal idején, és minden negyedik ember gondolja azt, hogy az elmúlt 20 évben romlott az életszínvonala.

Gorbacsov ellenezte

Kun Miklós történész szerint Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár ellenezte a német újraegyesülést, és a teljes demokratizálódást. 20 évvel ezelőtt azért engedte a berlini fal lebontását, hogy egy emberarcúbb, megreformált, de továbbra is szocialista NDK jöjjön létre.

Gorbacsov szándéka mindössze az volt, hogy Erich Honeckert lecserélje ugyan, de egy másik pártállami férfira.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×