INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Testületileg lemondott a hondurasi kormány

InfoRádió / MTI
Testületileg lemondott a júniusi puccs által hatalomra került hondurasi kormány, hogy megteremtse a feltételeket a nemzeti egységkormány létrejöttéhez.

A kormány helyi idő szerint csütörtökön kiadott közleményében jelentette be lemondását. Közlése szerint a kabinet az ország ideiglenes államfője, Roberto Micheletti kérésére távozik.

Micheletti képviselői bejelentették, hogy az elkövetkező órákban nyilvánosságra hozzák az új nemzeti egységkormány összetételét, összhangban azzal a megállapodással, amelyet a múlt héten ütöttek nyélbe Micheletti, és a hatalomból száműzött elnök, Manuel Zelaya képviselői. A megállapodás értelmében csütörtök éjfélig kell létrehozni az egységkormányt.

A megállapodás nem nyújt garanciát a száműzött elnök hatalomba való visszahelyezésére, de Zelaya azt mondta, hogy nem fogja támogatni a nemzeti egységkormány létrejöttét, amíg a parlament nem hoz döntést az elnök szék

A hondurasi politikai válság június 28-án robbant ki, amikor Zelayát a katonák feltették egy repülőgépre, és külföldre száműzték. Az elnököt ellenfelei azzal vádolták, hogy az alkotmány kijátszására készült, megbízatásának lejárta után is hatalmon akart maradni. Zelaya szeptember 21-én visszatért Hondurasba, s az ottani brazil nagykövetségen keresett menedéket.

A címlapról ajánljuk