INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Új típusú influenza: egy nap alatt nyolc halott Olaszországban

InfoRádió / MTI
Huszonnégy órán belül nyolcan haltak meg az új típusú influenzában Olaszországban - jelentette az olasz sajtó.

Ezzel 26-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak a száma Itáliában.

Az esetek többségében olyanok haltak bele a fertőzésbe, akik már eleve valamilyen betegségben szenvedtek, úgy kapták el a H1N1 vírust.

Ferruccio Fazio, az olasz egészségügyi miniszter helyettese rámutatott, hogy az új influenza halálozási aránya 0,002 százalék, vagyis sokkal kevésbé halálos, mint a szezonális influenza, amelynél 0,2 ugyanez az érték. Hozzátette ugyanakkor, hogy az új vírus esetében folyamatosan emelkedik ez az arány.

Alaposan megnőtt ugyanakkor az elmúlt napokban a kórházi kezelések száma Olaszország egyes vidékein. Lazio és Campania régió egyes egészségügyi intézményeiben a tavalyi év ugyanezen időszakához képest kétszer annyi beteg jelentkezett. A kórházban kezelt gyerekek száma még ennél is jobban, helyenként 300 százalékkal nőtt. Az olasz egészségügyi tárca adatai szerint az öt és 14 év közötti gyermekek öt százaléka H1N1-fertőzött.

A miniszter-helyettes ismertetése szerint ugyanakkor várhatóan csak karácsony körül tetőzik a fertőzéshullám.

Olaszországban egyelőre csak a különösen veszélyeztetett csoportokat - a krónikus betegeket, a terhes nőket és a kórházi dolgozókat - oltják be az új influenza ellen. Sok régióban nem áll rendelkezésre elég oltóanyag. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óvott attól, hogy bárki alábecsülje az új vírust, és figyelmeztetett, hogy aki teheti, oltassa be magát.

A címlapról ajánljuk