eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Több százezer eurós bírság a szcientológusoknak

"Bűnszövetkezetben elkövetett csalás" miatt a párizsi büntetőbíróság első fokon 600 ezer euróra, mai árfolyamon több mint 161 millió forintra büntette a Szcientológia Egyház Franciaországban működő két szervezetét, vezetőjüket pedig két év felfüggesztett börtönbüntetéssel és 30 ezer eurós, mintegy nyolcmillió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtotta. Az ügynek azonban még távolról sincs vége, a szcientológusok ügyvédje ugyanis jelezte: az ítélet ellen azonnal fellebbezést nyújtanak be.

A hatóságok által szektaként számon tartott Szcientológia Egyház Lelki Egyesület - Celebrity Center - magyarul Hírnév Központ - elnevezésű szervezet és a hozzá kötődő könyvesbolt ellen több magánszemély, valamint a Francia Gyógyszerész Kamara feljelentését követően indult eljárás, és az államügyész a pénzbüntetés kiszabása mellett a két struktúra feloszlatását kérte a bíróságtól.

Amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, a szcientológusokat azzal vádolták, hogy több hívüket anyagilag tönkretették azzal, hogy méregdrága "személyiségfejlesztő tanfolyamokat" fizettettek meg velük, emellett engedély nélkül forgalmaztak olyan, általuk vitaminoknak nevezett szereket, amelyekről azt állították, hogy elősegítik a testi és a lelki tisztulást.

A több hónapos tárgyaláson a bíróság bizonyítottnak látta az ügyész által felhozott vádakat, a két szervezetet azonban nem oszlatta fel mondván, ellenkező esetben azt kockáztatnák, hogy esetleg illegálisan folytatnák a tevékenységüket. Az eljárás alatt egyébként a közvélemény a szcientológusok legendásnak nevezett kapcsolatrendszeréről és befolyásáról is képet alkothatott.

Szeptember elején ugyanis kiderült, a bíróság még ha akarná sem tudna eleget tenni az ügyész kérésének, egy májusban - tehát éppen a per megkezdésének az időpontjában - a parlament által gyakorlatilag észrevétlenül elfogadott törvénymódosítás ugyanis kimondta: csalás címen elítélt szekta nem oszlatható fel Franciaországban. A szcientológusok persze tagadták, hogy "beszivárogtak" volna a törvényhozásba, ám bírálóik szerint az a tény, hogy amerikai ügyvédjük már júniusban tudott a törvénymódosításról, önmagáért beszél.

A honatyák felháborodását követően a szenátus szeptember közepén ugyan visszaváltoztatta a törvényt, ám a szervezet végül megúszta a feloszlatást. Működésük azonban az eddigiekhez képest várhatóan lényegesen több akadályba ütközik majd, a bírósági ítéletet követően ugyanis a szekták ellen küzdő tárcaközi hivatal vezetője állandó megfigyelést ígért a szervezetnek.

Mindezek ellenére egy szektaügyi szakértő úgy véli, a Szcientológia Egyház még visszavághat, nem kormányzati szervezetként ugyanis számos kormánynál és nemzetközi szervezetnél komoly lobbitevékenységet folytat. Az Európai Bizottság "megdolgozására" például Brüsszelben külön irodát működtet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×