eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Feljelentést tesznek Afganisztánban elesett francia katonák családjai

A 2008 augusztusában Afganisztánban elesett tíz francia katona családja közül kettő feljelentést tesz azért, mert szerintük a hadsereg nem ad tájékoztatást a halálesetek részletes körülményeiről.

"Természetes, hogy egy katona az életét kockáztatja, de másról van szó, amikor egy rosszul előkészített akcióban, amelyben a felettesek hibákat követtek el, kockáztatja az életét - közölte Gilbert Collard, a családok ügyvédje, aki "mások életének szándékos veszélyeztetése miatt" ismeretlen tettes ellen kíván feljelentést tenni a párizsi katonai bíróságon hétfőn.

Az ügyvéd a 20 éves Julien Le Pahun és a 40 éves Rodolphe Penon családját képviseli. A két katona nyolc társával együtt akkor esett el, amikor 2008. augusztus 19-én több mint száz tálib lázadó lesből támadta meg a NATO vezetésű nemzetközi biztonsági erő (ISAF) francia felderítő egységét Kabultól mintegy ötven kilométerre keletre, Szárubinál. A bajba került franciák kimenekítésére a hadsereg tájékoztatása szerint gyorsreagálású erőt és légi támogatást vetett be a parancsnokság, és mintegy harminc tálibot öltek meg a két napig tartó összecsapásban. A rajtaütésben kilenc francia azonnal, egy pedig másnap vesztette életét, míg huszonegy katona megsebesült.

Joel Le Pahun az egyik áldozat apja a France 2 közszolgálati televízióban azt hangsúlyozta, hogy nem a köztársasági elnököt, a kormányt vagy a vezérkart támadják a feljelentéssel, hanem azokat a személyeket, akik nem voltak képesek azt a missziót irányítani, amellyel meg voltak bízva. "Azt feltételezzük, hogy a parancsnoki láncolatban sorozatos hibák történtek ... Az igazságot szeretnék tudni" - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a fia halála körülményeit érintő első tájékoztatásra tíz hónapot kellett várnia.

A védelmi minisztérium nem kívánta minősíteni a családok eljárását. "A bíróságnak kell eldöntenie, hogy a feljelentést el tudja-e fogadni" - mondta Laurent Teisseire szóvivő.

A feljelentés előzménye, hogy két héttel ezelőtt a The Times brit napilap NATO-forrásokra hivatkozva az állította: az olasz titkosszolgálat rendszeresen több tízezer dollárral vesztegette meg Szárubi térségében a tálib hadurakat, de ezt eltitkolta a többi NATO-szövetséges elől, és a térség ellenőrzését átvevő francia erők ezért később súlyos veszteségeket szenvedtek. Az értesülést akkor Róma és Párizs is hivatalosan cáfolta.

Franciaország jelenleg megközelítőleg háromezer katonát állomásoztat Afganisztánban, ahol 36 francia katona vesztette életét a katonai szerepvállalás 2001-es kezdete óta.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×