eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A legtöbb helyen önállóan indul Slota pártja

Szlovákiában szerda reggel hét órakor hivatalosan is megkezdődött a megyei választások előtti kampányidőszak, amely 48 órával a november 14-i szavazás előtt ér véget. A felmérések szerint nagyon alacsony választási részvétel várható.

November 14-én Szlovákia nyolc megyéjében - vagy ahogy itt hivatalosan nevezik: kerületében - regionális képviselőket, illetve megyei elöljárókat választanak. Ez utóbbiak esetében - ha az első fordulóban nem dőlt el a győztes sorsa - két hét múlva, november 28-án második fordulóra kerül sor.

A kampányt 48 órával a választás kezdete előtt kell befejezni, azután kampánycsend lép érvénybe. A törvény értelmében a településeken minden jelöltnek egyforma teret kell biztosítani programja bemutatásához. A nem hivatalos kampány már hetek óta tart, az első óriásplakátok a nyár végén jelentek meg a településéken.

Megyénként különböző választási koalíciók alakultak, amelyek főleg a helyi viszonyokat, nem pedig az országos parlamenti felállást tükrözik. Sok helyen a kormánypártok ellenzéki erőkkel is együttműködnek.

Feltűnő, hogy a Ján Slota vezette nemzeti párt a legtöbb helyen egyedül indít jelöltet, számos esetben nem sikerült koalíciós támogatást szereznie. Várható, hogy a megyei képviselőtestületekben is a legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette Smer fog rendelkezni a legnagyobb befolyással.

A Smer az összes megyében elöljárójelöltet is állított, a legtöbb esetben az eddigi elnököket szeretné megerősíteni tisztségükben. Két magyar jelöltjei is versenybe szállnak a választók kegyeiért..

A Magyar Koalíció Pártja Szlovákiai öt déli megyéjében indít összesen 105 jelöltet, míg Nyitra megyében Bíró Ágnes személyében elöljárójelöltet is állított. Nyitra megye érdekessége, hogy a szlovák pártok a régióban újra megalakították a szlovák koalíciót, amelynek nem titkolt célja meggátolni a magyarok nagyobb arányú jelenlétét a regionális parlamentben.

A néhány hónapja alakult Híd, amely a magyar-szlovák együttélés pártjaként határozza meg magát, Nagyszombat megyében állított elöljárójelöltet Gál Gábor személyében.

A Bugár Béla vezette Híd számára ez az első alkalom, hogy a voksoláson megmérettesse magát.

Sajtóértesülések szerint az MKP 265 ezer, míg a Híd 132 ezer eurót szán a megyei választások előtti kampányra. A felmérések alapján nagyon alacsony jóval 20 százalék alatti választási részvétel várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×