eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Berlusconi ismét aggódhat

Az olasz alkotmánybíróság felülvizsgálja a Silvio Berlusconinak menteséget adó törvényt. Erre azután kerül sor, hogy az olasz miniszterelnököt és médiacézárt "társfelelősnek" nevezte egy bíró. Az eset még az 1990-es években történt, egy kiadó megvásárlása során. A miniszterelnök dühösen reagált és azt mondta: kormánya kitölti öt éves megbízatását.

Silvio Berlusconit médiacézárként és miniszterelnökként is évek óta kísérik a korrupciós vádak, és most úgy tűnik, ismét aggódnia kell. Az olasz alkotmánybíróság ugyanis elővette azt a kérdést, hogy mennyire törvényes a kormányfő mentességéről szóló jogszabály.

A botrányszagú történeteiről is ismert Berlusconinak eddig sikerült elkerülnie a felelősségre vonást, Raimondo Mesiano bíró azonban most "társfelelősnek" nevezte őt és cégét, a Fininvestet egy vesztegetési ügyben.

A bíró által megfogalmazott, 140 oldalas indoklás tartalmazza az ominózus kifejezést, amely arra utal, hogy a miniszterelnökkel szemben akár jogi szankciókat is alkalmazhatnak. Mesiano szerint a Fininvest "korrumpált" egy bírót az Arnoldo Mondadori Editore kiadó cég felvásárlásáért folyt harcban. A miniszterelnök vállalatát 750 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte, a pénzt a rivális Compagnie Industriali Riunite kapja.

"Nem találok szavakat. Ez az ítélet felháborító. Azt akarom, hogy ellenzékem tudja: kormányom kitölti öt éves misszióját" - reagált közleményben Silvio Berlusconi.

A Fininvest fellebbezett és az ítélet felfüggesztését kérte. Ha ennek helyt adnak, akkor elhalasztják a büntetés kifizettetését, ha nem, akkor azonnal át kell utalni a pénzt.

A cég egyik jogásza szerint a kártérítés mértéke "abnormális". A Bloomberg hírügynökség megjegyezte: az összeg közel annyi, mint a károsultnak mondott cég értéke.

A Fininvest jogásza szerint az ítélet azért is érvénytelen, mert túl sok idő - pontosan húsz év - telt el az állítólagos vesztegetés óta. Berlusconinak végül 1991-ben adott zöld utat a megvesztegetettnek mondott bíró, hogy megszerezze az ellenőrzést Olaszország legnagyobb kiadója felett. A médiacézárt 2004-ben felmentették a vesztegetési vádak alól. Két évvel ezelőtt azonban Berlusconi volt ügyvédjét, Cesare Pretivit bűnösnek mondták ki a bíró megvesztegetésében.

Silvio Berlusconi az utóbbi 15 évben háromszor nyert választást Olaszországban és 6,5 milliárd dolláros vagyont halmozott fel. Cégeit azonban immár nem ő, hanem lánya igazgatja - teszi hozzá a Bloomberg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×