eur:
399.89
usd:
364.89
bux:
74192.17
2024. október 9. szerda Dénes

Irán már képes atombombát gyártani?

A müncheni Süddeutsche Zeitung című napilap címoldalán jelenti, hogy Irán már rendelkezik az atombomba előállításához szükséges szaktudással és a kellő mennyiségű dúsított uránnal is. A lap szerint a bizonyítékok a német hírszerző szolgálat egy ügynökétől származnak.

A Süddeutsche Zeitung idézi a német hírszerző szolgálat szóvivőjét, aki nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni a washingtoni Tudományos és Biztonságpolitikai Intézet elnökének nyilatkozatát: eszerint egy német megbízásából tevékenykedő ügynök szerezte meg az iráni atombomba előkészületeiről tanúskodó bizonyítékokat.

A washingtoni intézet igazgatója a hét végén nyilvánosságra hozta, hogy az ügynöknek sikerült adathordozóra rögzíteni azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint - a teheráni vezetők állításaival ellentétben - Irán már rendelkezik nukleáris fegyver előállításához szükséges dúsított uránnal és megfelelő szaktudással.

Időközben kiderült az is, hogy az ügynök - leleplezését követően - felesége révén Törökországba juttatta az adathordozót, ami végül is az amerikai hatóságok birtokába került. A washingtoni kormányt az adatokat már továbbította az ENSZ Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökséghez.

A Süddeutsche Zeitung úgy véli, hogy ezek az értesülések aligha könnyítik meg az iráni atomprogramról kezdett nemzetközi tárgyalásokat

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Az elmúlt években a bankoknak aktívan alkalmazkodniuk kellett a rendszeres szabályozói beavatkozásokhoz, amely egyszerre több formában érkezett: gondolhatunk itt akár adóemelésre, kiegészítő tranzakciós illetékre, nyugdíjpénztári megtakarításokra, maximális jelzálog THM-re. Hogyan fogadta mindezt a bankszektor és ebben a helyzetben hogyan tud hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez? A mostani kamatkörnyezet mennyire támogatja a hitelezés beindulását és a gazdaság növekedését, vagy nem minden a kamatokról szól? Október 17-i Budapest Economic Forum konferenciánkon előadást tart Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bankszektor aktuális kihívásairól. Emellett érkezik a hagyományos, minden évben megrendezett bankvezéri kerekasztalbeszélgetés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×