eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

A levegő is zenél Andreas Vollenweider budapesti koncertjén

Andreas Vollenweider Grammy-díjas svájci elektro-akusztikus hárfaművész idén megjelent új lemezét mutatja be az alkalomra létrehozott zenekarával hétfő este a Petőfi Csarnokban.

Andreas Vollenweider zenészcsaládban született, édesapja, Hans Vollenweider neves svájci zeneszerző és orgonaművész volt. Andreas gyermekkorától autodidakta módon több hangszeren is megtanult játszani, míg huszonkét éves korában rátalált a hárfára.

Arra a kérdésre hogy miért kötelezte el magát a hárfa mellett, a következőket mondta: "Multi-instrumentalistaként sok hangszert összegyűjtöttem. Egyfajta hangzást kerestem, anélkül, hogy tudtam volna, mi az. Amikor megvettem a hárfámat, kezdetben nem sokat játszottam rajta, míg nem rájöttem, hogyan kell vele groove-okat játszani, magával ragadó, már-már hipnotikus groove-okat és ritmusokat. Akkor úgy éreztem, a dolgok a helyükre kerültek, és a zene szinte saját magát teremtette meg."

Vollenweider első albuma éppen 30 évvel ezelőtt jelent meg, a nyolcvanas években zenéjével Európán kívül sikerült meghódítania az Egyesült Államokat is, ahol két Grammy-díjat is nyert. Pályafutása során olyan híres művészekkel is dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Bobby McFerrin, Zuccero vagy Brian Adams.

Legújabb, A I R - azaz Levegő - című lemezét idén kevesebb mint két hét alatt rögzítette zenész barátaival. A koncert anyagát képző lemez koncepcióját így foglalta össze a világhírű hárfaművész:

"Az egész a lélegzésről szól és arról, hogy fordítsunk egy kis időt magunkra és vegyünk egy mély lélegzetet. A léleknek nagy szüksége van az ilyen ellazult pillanatokra. Különösen most, hogy mindenki a válságról beszél, és sokan félnek, akár jogosan, akár nem. Vegyünk egy mély lélegzetet, hogy az életünk más aspektusaira is koncentrálni tudjunk. Az álmainkra, a reményeinkre, mert azok is itt vannak velünk."

A Petőfi Csarnokban este nyolc órakor kezdődő fellépés különlegessége, hogy a koncert egyik főszereplője maga a levegő lesz. A hangszereket, így Vollenweider hárfáját is több alkalommal nem a művész ujjai, hanem a légmozgás, illetve szélforgók szólaltatják meg. A svájci művész elképzelései szerint ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy a közönség mély lélegzetet véve friss levegőhöz jusson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×