eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Törvénysértő, ha a szülők egymás gyerekeire vigyáznak

Nagy-Britannia után az Egyesült Államokban is arra figyelmeztették a szülőket, hogy nem vigyázhatnak rendszeresen más felnőttek gyerekeire, mert ha nincs gyermekfelügyelői képesítésük, akkor törvénysértést követnek el.

A fejüket fogják azok a szülők az Atlanti-óceán mindkét partján, akik rendszeresen ismerőseikre bízzák a gyerekeiket. A szigetországban két, felváltva dolgozó rendőrnővel közölték néhány napja, hogy törvényt sértenek, amikor egymás gyermekeire vigyáznak, mert azt rendszeresen, napi két óránál hosszabban végzik, és ebből profitálnak. A két, különböző műszakban dolgozó anya abban állapodott meg, hogy amíg az egyik dolgozik, az otthon pihenő másik felügyel a gyerekekre.

Most hasonló figyelmeztetés hangzott el az amerikai Michiganben is. Lisa Snydert, aki a reggeli iskolabusz érkezése előtt egy órára rendszeresen házába invitálta ismerősei gyerekeit, arra figyelmeztették, hogy engedély nélküli napközinek minősíthetik a jótékonyságát.

A michigani törvények értelmében senki sem vigyázhat otthonában idegen gyerekekre évi négy hétnél tovább, hacsak nem engedéllyel rendelkező gyermekfelügyelő. Az eset vitát váltott ki arról, hogy megváltoztassák a törvényt, sok szülő ugyanis ismerősei segítségére szorul, hogy időben beérjen a munkahelyére.

Valószínűleg a társadalmi nyomás és Jennifer Granholm michigani kormányzó nyomására az ügy az állami törvényhozás elé kerül. A helyi szociális szolgálat vezetője pedig nyilatkozatban volt kénytelen leszögezni: normális dolog, hogy a jó szomszédok segítenek egymásnak, például úgy, hogy vigyáznak a gyerekekre, amíg megérkezik az iskolabusz.

Lisa Snyder időközben megtudta, hogy egyik szomszédja jelentette fel. A kormányzó szerint azonban a törvények ellentmondanak a józan észnek, és ezért meg kell változtatni azokat.

Közben az óceán túlpartján nincs napirenden, hogy enyhítsenek a hasonló gyermekvédelmi rendelkezéseken. Átvilágítást fognak követelni például az olyan szülőktől, akik rendszeresen szállítják futballedzésre saját gyereküket és annak klubtársait.

Az utóbbi hónapok botrányai miatt a brit hatóságok sokkal gyanakvóbbak a felnőttekkel szemben, mint korábban. Az egyik helyi önkormányzat szociális osztálya például hosszú időn át, az árulkodó jelek ellenére sem lépett fel egy kisfiú védelmében, akit anyja és annak élettársa is rendszeresen bántalmazott, és aki később meg is halt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×