INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A Csendes-óceán felett semmisül meg a Progressz M-67-et

InfoRádió / MTI
A Csendes-óceán felett semmisül meg vasárnap a Progressz M- 67 orosz teherűrhajó, amely az analóg irányítású generáció utolsó űreszköze.

A kiszolgált széria utolsó teherűrhajója, az "űrszeméttel" megrakott Progressz M-67-es szeptember 21-én vált le a Nemzetközi Űrállomásról, de nem állt rögtön a megsemmisülésbe vezető pályára, hanem hat napig önálló űrlaboratóriumként működött, egyebek mellett plazmakísérletek folytak rajta. Ehhez - vagyis az önálló repüléshez - némi üzemanyagot is hagytak tartályaiban.

A Progressz M-67 hajtóművei vasárnap közép-európai idő szerint 11 óra 33 perkor kezdik meg a fékezést, s 47 perc múlva a kiszolgált orosz teherűrhajó megmaradt darabjai - amelyek nem semmisültek meg a légkörbe érve - a Csendes-óceánba hullanak, távol a hajózási útvonalaktól.

A jövőben a teherűrhajók új generációja látja el majd utánpótlással a Nemzetközi Űrállomást. A digitális irányítási rendszerrel felszerelt új orosz teherűrhajók első két példánya, a Progressz M-01M és a Progressz M-02M már átjutott az előírt ellenőrzéseken, s a különböző próbák során felvetődött észrevételeket is figyelembe vették, vagyis hamarosan indulhatnak az űrbázisra.

Az ISS-re legközelebb október 2-án érkezik űrhajó, akkor a szeptember 30-án startoló Szojuz TMA-16 köt ki, s űrhajósai váltják majd a Nemzetközi Űrállomás jelenlegi személyzetének egy részét.

A címlapról ajánljuk