eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fél évszázad után láthatták újra családtagjaikat

Több mint fél évszázada szétszakított koreai családok tagjai találkoztak szombaton, újabb jeleként annak, hogy enyhül a feszültség a két Korea között.

Kilencvenhét idős dél-koreai kapott lehetőséget arra, hogy most először személyesen láthassa az Észak-Koreában élő családtagjait, összesen mintegy 240 embert. A háromnapos találkozót a határ észak-koreai részén fekvő Kumgang-hegy üdülőhelyén tartják, ezt az üdülőt a dél-koreai Hyundai cég egyik leányvállalata működteti. Szeptember 29. és október 1. között pedig kilencvenkilenc észak-koreai látogathat át Dél-Koreába, hogy találkozzon rokonaival, összesen 449 hozzátartozójával.

A dél-koreai látogatók többsége már nagyon idős, nyolcan túl vannak a 90. életévükön, 52-en pedig a nyolcvanas éveikben járnak. Többen közülük gyermekeiket hagyták hátra északon, amikor 1951-ben, a koreai háború (1950-1953) idején elmenekültek délre. Azóta most először találkozhattak személyesen.

Becslések szerint mintegy 600 ezer dél-koreai állampolgárnak rekedtek a rokonai északon a koreai háború végén kötött 1953-as fegyverszünet után. A hétköznapi emberek sem postai úton, sem telefonon, sem interneten keresztül nem tarthatják a kapcsolatot a félszigetet kettészelő határ másik oldalán élőkkel.

Az egymástól elszakadt családtagok között kilenc évvel ezelőtt kezdtek először találkozókat tartani. Több mint 16 ezer koreai vett részt ezeken az összejöveteleken, mintegy 3200-an pedig videókapcsolat révén beszélhettek egymással. A családok átmeneti "újraegyesítését" Phenjan függesztette fel közel két évvel ezelőtt, miután Ri Mjong Bak dél-koreai elnök feltételekhez kötötte az északra irányuló gazdasági segélyek nyújtását.

Phenjan az utóbbi hetekben több békülékeny gesztust is tett déli szomszédja felé: delegációt küldött az augusztusban elhunyt Kim De Dzsung volt dél-koreai államfő gyászszertartására, szabadon engedett egy hónapokig fogva tartott dél-koreai munkást, valamint két bebörtönzött amerikai újságírónőt, és enyhített a Dél-Koreába irányuló határforgalmi korlátozásokon.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×