eur:
393.5
usd:
367.87
bux:
66256.13
2024. április 24. szerda György

Rakétavédelmi együttműködést javasol a NATO Moszkvának

Együttműködést javasolt az európai rakétavédelem területén Oroszországnak a NATO főtitkára pénteki brüsszeli beszédében.

"A NATO-nak és Oroszországnak sok rakétavédelmi tapasztalata van. Most azon kell dolgoznunk, hogy ezeket a tapasztalatokat mindkét fél hasznára összekössük" - mondta Anders Fogh Rasmussen, egy nappal azután, hogy a Fehér Ház bejelentette: lemond az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek lengyelországi, illetve csehországi telepítéséről.

A főtitkár szerint nem kell attól félni, hogy az amerikai elképzelések megváltozása nyomán csökkenne akár egyetlen NATO-szövetséges védettsége.

"Ellenkezőleg, az új tervek értelmében a védelmi kapacitások hamarabb teremthetők meg, mint a korábbi tervek alapján, és szélesebb körű védettséget fognak biztosítani számunkra" - mondta.

Rasmussen szerint keresni kell annak a lehetőségét, hogy idővel összekapcsolják egymással az Egyesült Államok, a NATO és Oroszország rakétavédelmi rendszerét.

A rakétafenyegetettségről szólva a NATO-főtitkár felszólította az orosz vezetést: csatlakozzon a többi nagyhatalomhoz, gyakoroljon velük együtt "maximális politikai és diplomáciai nyomást Iránra", hogy az hagyjon fel nukleáris törekvéseivel.

Az amerikai-NATO-orosz rakétavédelmi rendszerek összekapcsolásának terve mellett azt hozta fel indokként, hogy "ha Észak-Korea megtartja, Irán pedig megszerzi a nukleáris kapacitást, akkor néhány szomszédjuk késztetést érezhet példájuk követésére".

A NATO főtitkára nem csupán a rakétavédelem vonatkozásában, hanem szélesebb értelemben is javasolta Moszkvának, hogy nyissanak új fejezetet kétoldalú viszonyukban. Ez a tavaly augusztusi orosz-grúz háború nyomán süllyedt a mélypontra, de idén már újrakezdődött az óvatos kétoldalú párbeszéd az atlanti szövetség és Oroszország között.

"Túlságosan sok energiát fordítunk arra, ami elválaszt bennünket. Ehelyett arra kellene összpontosítanunk, ami összeköt" - fogalmazott Rasmussen.

Dmitrij Rogozin orosz NATO-nagykövet nagyon építő szelleműnek és pozitív tartalmúnak értékelte Rasmussen beszédét. Szerinte van lehetőség Oroszország és a Nyugat között rakétavédelmi együttműködésre. Ha az Egyesült Államok letesz a lengyelországi és csehországi rendszertelepítésről, akkor a válaszként kilátásba helyezett orosz rakétatelepítésre sem lesz szükség a kalinyingrádi térségben - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×