eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Edward Kennedynek ítélték a Nansen Menekültügyi Díjat

Az ENSZ menekültekkel foglalkozó ügynöksége a nemrég elhunyt Edward Kennedy szenátornak ítélte oda a Nansen Menekültügyi Díjat a menekültek védelme és támogatása érdekében 45 éven keresztül kifejtett páratlan tevékenysége elismeréseként.

Kennedy szenátor munkássága, mely nagyban hozzájárult az Egyesült Államok menekülteket befogadó és áttelepítő programjának létrehozatalához, közvetlenül segítette az üldözöttek millióit, hozzásegítve őket a védelemhez és az új élet kezdetének esélyéhez az Egyesült Államokban - olvasható az UNHCR közleményében, amely emlékeztet arra, hogy a nemrég elhunyt politikus több mint 70, menekültekkel foglalkozó intézkedés fő támogatója volt.

A Nansen-díj odaítélésének bejelentésekor António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa rámutatott, hogy "Kennedy szenátor kiemelkedő támogatója volt mindazoknak, akik hirtelen szavak és jogok nélkül maradtak. Évről évre, konfliktusról konfliktusra napirenden tartotta a menekültkérdést és befolyásolta a menekülteket érintő döntéseket, amelyekkel számtalan életet mentett meg és formált át".

1962. óta, amikor megválasztották szenátornak, Edward Kennedy hatékonyan használta ki befolyását az Egyesült Államok Kongresszusában, elősegítve a menedékkérőkre és menekültekre vonatkozó törvények meghozatalát és hozzájárulva a menekültekre vonatkozó kérdések napirenden tartásához.

Munkásságával hozzájárult ahhoz, hogy a köztudat ráébredjen azokra a nehézségekre, amelyekkel a menekültek az egész világon szembesülnek. Rendszeresen találkozott magukkal a menekültekkel is, a világ különböző tájain szétszórt táborokban és az Egyesült Államok helyi közösségeiben egyaránt.

Olyan fokú együttérzést és empátiát tanúsított az egyes menekültek és menekültközösségek iránt, amely a maga nemében páratlan volt az Egyesült Államok Kongresszusában, felhívta a figyelmet az afrikai, ázsiai, közel-keleti, kelet-európai és latin amerikai menekültválságokra. Legutóbbi alkalommal kulcsszerepet játszott a figyelemfelkeltésben, amellyel az iraki menekültek szükségleteivel szembesítette a nemzetközi közösséget.

A Nansen Menekültügyi Díjat évente ítélik oda egyéneknek vagy szervezeteknek a menekültek érdekében kifejtett tevékenységükért. A díj részét képezi egy 100.000 dolláros összeg, amellyel a jutalmazott egy saját választása szerinti ügyet támogathat.

A díjat 1954-ben alapították Fridtjof Nansen, norvég felfedező és tudós, az ENSZ első menekültügyi főbiztosa tiszteletére. A díjat október 28-án adják át Washingtonban.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×