INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

"Barroso az elmúlt időszak leggyengébb elnöke"

Infostart / InfoRádió
Szerdán szavaz az Európai Bizottság elnökének újraválasztásáról az Európai Parlament. José Manuel Barroso ellen vannak a szocialisták, a zöldek és a liberálisok egy része, ettől függetlenül vélhetően megkapja a felhatalmazást a testület további vezetéséhez. A Nyugat-Magyarországi Egyetem docense szerint Barroso újrázásával tovább folytatódik az unió háttérbe szorulása.

Sokak véleménye szerint José Manuel Barroso volt az elmúlt időszak leggyengébb bizottsági elnöke - mondta az InfoRádiónak Pogátsa Zoltán, aki szerint ez folyamatosan romló tendencia: a francia Jacques Delors nagy presztízsű, mindenki által elismert, konstruktív elnök volt, Romano Prodi hozzá képest már középszerűnek bizonyult, Barroso elnöksége alatt pedig szinte alig lépett előrébb az európai integráció.

Hangsúlyozta azonban, hogy vitathatatlanul az eddigi leggyengébb bizottsági elnök a luxemburgi Jacques Santer volt, akit idő előtt korrupció miatt leváltottak.

A Nyugat-magyarországi Egyetem docense és a Magyar Tudományos Akadémia kutatója szerint az elmúlt öt évben sok megbukott vagy bukdácsoló uniós szerződés volt, és az Európai Unió gyakorlatilag semmiben nem mutatott komolyabb előrelépést.

A szakértő szerint a Bizottság kezdeményező szerepe is háttérbe szorult. Ezt azzal indokolta, hogy ma nincs olyan uniós döntéshozatali mechanizmus, amiben ne lenne vétójoga a Tanácsnak, így a Bizottság már nem kezdeményez olyan kérdésekben, amelyben sejti, hogy a Tanácsban valamelyik tagállam leszavazná azt.

Hanganyag: Nagy Tamás


A címlapról ajánljuk