eur:
388.74
usd:
361.78
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

"Barroso az elmúlt időszak leggyengébb elnöke"

Szerdán szavaz az Európai Bizottság elnökének újraválasztásáról az Európai Parlament. José Manuel Barroso ellen vannak a szocialisták, a zöldek és a liberálisok egy része, ettől függetlenül vélhetően megkapja a felhatalmazást a testület további vezetéséhez. A Nyugat-Magyarországi Egyetem docense szerint Barroso újrázásával tovább folytatódik az unió háttérbe szorulása.

Sokak véleménye szerint José Manuel Barroso volt az elmúlt időszak leggyengébb bizottsági elnöke - mondta az InfoRádiónak Pogátsa Zoltán, aki szerint ez folyamatosan romló tendencia: a francia Jacques Delors nagy presztízsű, mindenki által elismert, konstruktív elnök volt, Romano Prodi hozzá képest már középszerűnek bizonyult, Barroso elnöksége alatt pedig szinte alig lépett előrébb az európai integráció.

Hangsúlyozta azonban, hogy vitathatatlanul az eddigi leggyengébb bizottsági elnök a luxemburgi Jacques Santer volt, akit idő előtt korrupció miatt leváltottak.

A Nyugat-magyarországi Egyetem docense és a Magyar Tudományos Akadémia kutatója szerint az elmúlt öt évben sok megbukott vagy bukdácsoló uniós szerződés volt, és az Európai Unió gyakorlatilag semmiben nem mutatott komolyabb előrelépést.

A szakértő szerint a Bizottság kezdeményező szerepe is háttérbe szorult. Ezt azzal indokolta, hogy ma nincs olyan uniós döntéshozatali mechanizmus, amiben ne lenne vétójoga a Tanácsnak, így a Bizottság már nem kezdeményez olyan kérdésekben, amelyben sejti, hogy a Tanácsban valamelyik tagállam leszavazná azt.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×