eur:
395.07
usd:
371.6
bux:
66261.32
2024. április 16. kedd Csongor

Újabb öngyilkos a France Telecomnál

Immár a francia kormány is foglalkozik a France Telecom távközlési vállalatnál történt öngyilkosságokkal azt követően, hogy pénteken újabb dolgozó vetett véget az életének. Az áldozat egy 32 éves nő, aki a cég internetes üzletága, az Orange ügyfélszolgálatán dolgozott, és a társaság egyik párizsi irodájának negyedik emeletéről vetette le magát.

A pénteki tragédiát követően aztán a kormány három tekintélyes tagja, a pénzügyi, a munkaügyi és a gazdasági tárca vezetője is megszólalt, és ez utóbbi az igazgatótanács sürgős összehívását kérte a France Telecom elnök-vezérigazgatójától, hogy úgymond "feltárják a probléma gyökerét". Christine Lagarde beavatkozása egyébként nem tekinthető pusztán politikai lépésnek, az állam ugyanis 27 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a 2004-ben privatizált France Telecomban.

Mindezzel párhuzamosan Xavier Darcos munkaügyi miniszter bejelentette, hogy hétfőre magához hívatta a France Telecom első emberét, akivel az országos Munkaügyi Főfelügyelőség igazgatójának a jelenlétében az öngyilkosságokról, valamint a cégnél uralkodó - a szakszervezetek szerint - rendkívül feszült hangulatról tárgyalnak majd.

Túlfeszültség

A társaságnál ugyanis immár negyedik éve, hogy "forradalmi átalakulások zajlanak", és azok az alkalmazottak jelentős része számára olykor radikális földrajzi vagy munkaköri áthelyezésekkel járnak. Augusztusban egy fiatal technikus például azért lett öngyilkos, mert miután megszüntették beosztását, egy telefonos ügyfélszolgálati irodán ajánlottak neki másik állást. A szakszervezeti vezetők ráadásul azt állítják, hogy a cég vezetése kifejezetten brutális módszereket használ a változások végrehajtásához.

Hogy pontosan milyen lehet a társaságnál uralkodó hangulat, arra a France Telecom személyzeti igazgatójának egyik nyilatkozatából lehet némi elképzelést alkotni. Olivier Barberot a pénteki tragédia kapcsán nyilatkozva azt mondta, az eddigi 22 öngyilkosság nem jelent emelkedést, korábban ugyanis évente csaknem harminc alkalmazottuk vetett véget az életének: 2000-ben például huszonnyolcan, 2002-ben pedig huszonkilencen.

Nem egyedi

Nem kizárt egyébként, hogy a konkrét eseteken túl az erőteljes kormányzati megnyilvánulás másik kiváltója éppen ez a nem túl finom nyilatkozat volt. Eric Woert pénzügyminiszter például szokatlanul kemény hangon arra figyelmeztette a France Telecom igazgatóságát, hogy "vegyék rendkívül komolyan" a tragédiákat.

A cég elnök-vezérigazgatója időközben bejelentette, hogy egyelőre minden további áthelyezést leállítanak a France Telecomnál, és szakértők bevonásával fogják a stressz okait vizsgálni.

Franciaországban egyébként nem a France Telecom az egyetlen olyan vállalat, ahol túl nagy nyomást gyakorolnak az alkalmazottakra. Három éve a Renault autógyártónál söpört végig egy öngyilkossági hullám, és az eset miatt a munkaügyi felügyelőség a cég vezérigazgatóját a társaságnál uralkodó "intézményesített erkölcsi zaklatás" miatt figyelmeztetésben részesítette. És a felmérések hasonló nyomásról tanúskodnak a Peugeot-Citroën egyik, hatezer dolgozót foglalkoztató gyárában is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×