eur:
393.26
usd:
368.03
bux:
66083.45
2024. április 24. szerda György

A pénzhiány miatt eladják asszonyaikat

Sok paraszt kénytelen eladni a feleségét, hogy visszafizethesse adósságát a helyi uzsorásoknak Észak-Indiában, ahol a monszunesőzések megcsappanásának következményeként évek óta szárazság pusztít - figyelmeztettek szociális segítségnyújtással foglalkozó szervezetek.

"Már egy ideje itt tartanak, jóllehet az emberek nem mernek beszélni róla - közölte az Uttar Pradesh és Madhja Prades államok közé ékelt Bundelkhand régió egyik száraz körzetében tevékenykedő Manodzs Kumar szociális segítő. - Az adósságok terhét nyögő parasztok, akiket kizárnak a hagyományos bankrendszerből, az esetek nagy részében magánkölcsönzőkhöz fordulnak, amikor a bankok nem hajlandók hitelezni vagy akár bankszámlát nyitni nekik".

Az öt éve elégtelen termés és az idei esőhiány ezen a nyáron egyeseket kétségbeesett lépésekre kényszerített. Sok teljesen tönkrement paraszt öngyilkos lett a körzetben, és a jelentések szerint az emberkereskedelem is felütötte a fejét. Egy nevének titokban tartását kérő szociális munkás elmondta, hogy a reménytelenül eladósodott parasztok számára feleségük vagy lányuk eladása vált a végső lehetőséggé.

Az indiai média szerint az utóbbi négy-öt évben 500 paraszt lett öngyilkos, és a lakosság mintegy fele hagyta el Bundelkhand körzetét, hogy a városokban keressen munkát. Nehéz pontosan felmérni, kinek és mennyiért adják el feleségüket a bajbajutott parasztok, de a helyi lapok szerint az ár 1 rúpiától 12 ezer rúpiáig (240 dollár) terjedhet.

Egyes ügyleteket törvényes esküvőnek álcáznak, hivatalos házassági szerződéssel, de a szociális aktivisták szerint sok ilyen feleség a prostitúciós hálózatok markába kerül.

Randzsana Kumari, az Újdelhiben működő szociális kutatási központ igazgatónője elmondta: vizsgálataik azt mutatják, hogy Bundelkhand a szexuális kizsákmányolás szempontjából az egyik legsérülékenyebb körzet. Szerinte a parasztok tudatában vannak annak, hogy prostitúciós hálózatoknak adják el asszonyukat, de "a legsötétebb reménytelenség közepette járnak el így".

A gyenge júliusi és augusztusi esőzés tönkretette a rizs-, a cukornád- és a földimogyoró-termést. Az ország régióinak mintegy 40 százaléka deklarálta, hogy szárazság áldozata. Az indiai meteorológiai intézet egyik augusztusi jelentésében azt közölte, hogy az ország esőmérlegében évi 24 százalékos, egyes északnyugati körzetekben pedig egyenesen 35 százalékos hiány mutatkozik.

Ezekben a napokban azonban a meteorológiai intézet szerint erős esőzések várhatók. Nyugat-Bengália indiai államban a viharos esőzéseknek öt halálos áldozata volt a múlt héten, és házak ezreit döntötte romba az ár.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×