eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az ír választópolgárok csaknem kétharmada elfogadná az Unió reformszerződését

Egy felmérés szerint az ír választópolgárok csaknem kétharmada elfogadná az Európai Unió reformszerződését a közelgő népszavazáson. A Sunday Business Post című ír gazdasági lap megbízásából készített közvélemény-kutatás alapján a megkérdezettek 62 százaléka támogatná, 23 százalékuk pedig elutasítaná a szerződést. A bizonytalanok aránya 15 százalékos.

A dublini kormány amellett kampányol, hogy a lakosság fogadja el a lisszaboni szerződésként emlegetett dokumentumot az október 2-ai referendumon. Az írek tavaly népszavazáson utasították el az unió döntéshozatali mechanizmusát átalakítani hivatott szerződést, mély intézményi válságot idézve elő a közösségben.

Dublin később engedményeket csikart ki Írország számára olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az ország semlegessége, a művi terhességmegszakítás, az ír uniós biztos megőrzése. Ennek hatására a lakosság többsége most már támogatja a szerződés elfogadását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×