INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"Elegem van belőletek!" - öngyilkosság a vállalati értekezleten

Infostart / InfoRádió
Egy vállalati értekezlet kellős közepén kísérelt meg öngyilkosságot a France Telecom távközlési vállalat egyik alkalmazottja. Tavaly óta a cég 21 munkatársa követett el öngyilkosságot, ebből hat eset idén nyáron történt.

Egy vállalati értekezlet kellős közepén kísérelt meg öngyilkosságot a France Telecom távközlési vállalat egyik alkalmazottja. Az ötvenes éveiben járó technikus egy lefokozással felérő áthelyezés miatt tiltakozva hasba szúrta magát, szerencsére immár túl van az életveszélyen.

A szakszervezetek egy napos tiltakozó sztrájkot tartanak a cégnél, és a vállalatvezetést hibáztatják, amely szerintük "elképesztő nyomás" alatt tartja alkalmazottait. Az eset rendkívüli médiafigyelmet kapott Franciaországban, annál is inkább, mivel tavaly óta összesen 21 France Telecom alkalmazott követett el öngyilkosságot, ebből hat eset idén nyáron történt.

Az egyik marseille-i dolgozó, aki július 14-én lett öngyilkos, azt írta búcsúlevelében, hogy kizárólag a cégnél uralkodó, számára kibírhatatlanná vált "presszió" és "felfordulás" miatt döntött a végső lépés mellett. A szerdán öngyilkosságot megkísérlő férfi is azzal a felkiáltással rántott kést maga ellen, hogy "elegem van belőletek!"

Felettesei hiába hangsúlyozták, hogy az érintett ugyanabban a városban folytatja majd a munkáját, munkatársai úgy vélik, a harminc éve a cégnél dolgozó technikus megalázónak tarthatta, hogy egy nyilvános értekezleten jelentették be a korábbi munkaköréhez képest valójában visszaléptetést jelentő áthelyezését.

A szakszervezetek egyébként még szeptember első napjaiban levelet írtak a France Telecom vezérigazgatójának, kérve, hogy az eddigi öngyilkosságokra való tekintettel dolgozzanak ki közös cselekvési tervet a vállalaton belüli stressz kezelésére. Az érdekvédők a szerdai esettel igazolva látják félelmeiket, és azt hangoztatják: a cég 2004-es privatizációja óta a vállalatvezetést kizárólag a pénzügyi eredmények érdeklik, és egyre nagyobb elvárásokat támasztanak az amúgy is túlterhelt dolgozókkal szemben.

A balodali CGT egyik képviselője a La Tribune gazdasági napilapnak nyilatkozva azt mondta: 2005 és 2008 között 22 ezer embert bocsátottak el a France Telecomtól, és a már említett 21 öngyilkoson kívül további 10 alkalmazott próbált önkezűleg véget vetni az életének. A dolgozók rossz közérzetét szerinte az is jól jelzi, hogy öt év alatt 50 százalékkal emelkedett a betegszabadságolások száma, a munkaügyi orvosnál jelentkezők aránya pedig tavaly 30 százalékkal volt magasabb az azt megelőző évhez képest.

Az érdekvédők szerint a vállalatvezetés "brutális" magatartását mutatja az is, hogy egyre több az országon belüli kényszeráthelyezés, miközben a három gyermekes anyákat, valamint az ötven év fölötti dolgozókat igyekeznek távozásra kényszeríteni a cégtől.

Az ötvenes korosztályhoz tartozó munkavállalók elleni hajtóvadászatot egyébként azzal magyarázzák, hogy a France Telecom százezer alkalmazottjának mintegy 70 százaléka közalkalmazotti státussal rendelkezik. Mivel esetükben nehéz szerződést bontani, őket a cégvezetés a legkülönfélébb eszközökkel, például teljesíthetetlen követelmények támasztásával igyekszik eltávolítani.

A France Telecom vezetése a szerdai öngyilkossági kísérlet óta annyit mindenesetre elismert, hogy "vannak feszültségek a vállalat működésében", amelyek szerintük a technológiai-, valamint a cég működését érintő jogszabályi változásokkal függnek össze. Sőt, azt is hozzátették, hogy "érintettnek érzik magukat" a tragédiák miatt.


A címlapról ajánljuk