eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nagy felháborodás Révkomáromban - a nap hírei

Révkomáromban meggyalázták a pénteken felavatott Szent István szobrot. A tájékoztatás szerint az alkotást még éjfél előtt tojásokkal dobálták meg ismeretlenek. A szobrot és környékét szombatra megtisztították. A pénteki ünnepség nagy politikai vihart kavart, mert a szlovák hatóságok nem engedélyezték a magyar államfőnek a határátlépést, így Sólyom László nem vehetett részt az avatáson. A döntés nagy felháborodást váltott ki Révkomáromban, de a szoboravatás ennek ellenére ünnepélyesen zajlott.

Az InfoRádió értesülése szerint kedden ad tájékoztatást a rendőrség a romák elleni támadások ügyében őrizetbe vett 4 férfi kihallgatásáról és az ügy részleteiről. Korábban az országos rendőrfőkapitány azt közölte, hogy a bíróság vasárnap dönt a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról. Bencze József a Magyar Televízió reggeli műsorában hangsúlyozta: péntek hajnalban egy debreceni szórakozóhelyen megalapozott gyanú alapján fogták el a feltételezett elkövetőket; összesen 16 helyszínen foglaltak le bizonyítékokat, köztük DNS-mintákat is. Az országos rendőrfőkapitány elképzelhetőnek nevezte, hogy újabb letartóztatások lesznek az ügyben. Bencze József pénteken rendkívüli tájékoztatón jelentette be, hogy elfogták a 6 halálos áldozatot követelő támadások gyanúsítottjait.

Valamennyi igazoltatott gárdista ellen szabálysértési eljárást indít a rendőrség. A hatóság délelőtt több száz, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselő ember ellen intézkedett Szentendrén. A Skanzen közelében egy kerítéssel körbezárt területen a résztvevők esküt tettek, majd megalakították a Magyar Gárda Csendőrséget. A rendőrség szerint szabálysértésnek minősül a gárdaavatás, amit 100 ezer forintos pénzbüntetéssel lehet szankcionálni. Vona Gábor, a Jobbik elnöke jogszerűtlennek tartja a rendőri intézkedést.

A vasárnap hajnali, menetrend szerinti Malév-járattal érkeznek Budapestre a román fővárosban megrongálódott repülő utasai. A Boeing 737-es oszlopnak ütközött felszállás előtt. A balesetben senki nem sérült meg, és az anyagi kár sem jelentős. Hegedűs Ádám, a magyar légitársaság megbízott kommunikációs vezetője azt mondta: a Malév-járat pilótái a földi személyzet utasítását követték, amikor a gurulás megkezdésekor a szárny vége egy oszlopnak ütközött.

Hétfőtől megújul a MÁV menetrendje. A változás főleg a balatoni közlekedést érinti, a nyár végétől kevesebb vonatot indítanak az északi és a déli partra. Évente 139 millióan veszik igénybe a vasutat, az utasok nagyjából ötöde nyáron a Balatonhoz látogat.

A Hargita megyei prefektus visszahívását kéri a Romániai Magyar Demokrata Szövetség két törvényhozója miniszterelnöktől. Kelemen Hunor parlamenti képviselő és Gyerkó László szenátor úgy véli: Constantin Strujan megsértette a helyi magyar közösséget, amikor egy román napilapban úgy fogalmazott: a székelyföldi magyarok nem csak a romákat, de a románokat és általában az idegeneket sem tűrik meg maguk körül. A prefektus később úgy nyilatkozott: a lap eltorzította szavait.

Az egyik legismertebb tálib parancsnok, Hakimulla Mehszúd személyében új vezetőt választott a Pakisztáni Tálibok Mozgalma. Néhány héttel ezelőtt az amerikai és a pakisztáni kormány azt közölte: egy rakétatámadásban valószínűleg életét vesztette a lázadók korábbi vezetője, Baitulla Mehszúd. A pakisztáni tálibok ideiglenes vezetője a BBC urdu nyelvű szolgálatának azt mondta, a mozgalom 42 tagú tanácsa azért nevezett ki új vezetőt, mert Baitulla Mehszúd beteg, és ismét cáfolta, hogy meghalt volna.

Hatalmas erdő- és bozóttűz pusztít Athén közelében. A görög polgári védelem rendkívüli állapotot hirdetett ki. Különösen nagy erővel tombol a tűz a fővárostól 40 kilométerre északra, Marathon és Grammatiko mellett, és a lángok egyre inkább közelítenek Athén elővárosaihoz. A környékről menekülnek a lakók, de van, aki otthonában maradt, és megpróbálja menteni értékeit. A veszélyes helyzet miatt az egyik laktanyából föld-levegő rakétákat helyeztek biztonságba. Két évvel ezelőtt 77 ember halt meg a pusztító erdőtüzekben Görögországban.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×