eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Sólyom László nem megy Szlovákiába

Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt - jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök rendkívüli pozsonyi sajtóértekezletén. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének. Sólyom László ennek hatására úgy döntött, nem lépi át az államhatárt, szoboravató beszédét a pozsonyi magyar nagykövet mondja el Révkomáromban.

A diplomáciai jegyzék hatására és a körülményeket mérlegelve Sólyom László köztársasági elnök úgy döntött, mégsem vesz részt Szent István szobrának révkomáromi felavatásán - mondta az InfoRádiónak a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.

Kumin Ferenc hozzátette: az államfő szerint ilyen körülmények között a határ átlépése vállalhatatlan és kezelhetetlen problémákat okozhatna, ezért inkább a komáromi híd közepén állva tájékoztatta döntéséről a sajtó képviselőit.

Megjegyezte: Sólyom László szoboravató beszédét a pozsonyi magyar nagykövet mondja el a jelenlévőknek.

Erővel nem tartották volna fel

Rendkívüli tájékoztatóján délután Robert Fico azt mondta, hogy a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

Csütörtök este Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter azt tanácsolta Sólyom László államfőnek, hogy a pénteki nap folyamán ne utazzon Szlovákiába. Mint mondta: "Okunk van azt gondolni, hogy ez a látogatás ártani fog a szlovák-magyar kapcsolatoknak. Amennyiben Sólyom László elnök nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen, a látogatásra nem kerül sor".

Reggel Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök hivatalába kérette Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövetet, és rajta keresztül arra kérte Sólyom Lászlót, hogy fontolja meg szlovákiai látogatását.

Később Robert Fico szlovák miniszterelnök jelezte: várhatóan lemondja délutánra tervezett programját, mert a magyar államfő révkomáromi látogatása kapcsán mindkét országban készülődnek a szélsőségesek, és ezzel Pozsonynak meg kell birkóznia.

A délelőtt folyamén Bajnai Gordon miniszterelnök telefonon egyeztetett Robert Ficóval Sólyom László látogatása kapcsán. Akkor a szlovák kormányfő biztosította Bajnai Gordont arról, hogy gondoskodnak a magyar államfő és a rendezvény biztonságáról.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×