eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Biztos a győzelmében Hamid Karzai

Győztesnek kiáltotta ki magát Hamid Karzai jelenlegi afgán államfő az erőszak által kísért elnökválasztások után egy nappal. Legfőbb ellenfele elutasította a győzelmi beszédet, és arra utalt: lehet, hogy ő győzött. Nyugati illetékesek megkönnyebbülten fogadták, hogy a voksolás viszonylag kevés áldozattal járt, és a táliboknak nem sikerült megzavarniuk azt. A szavazás idején magyar katonák is harcba keveredtek a lázadókkal.

Egy nappal az afgán elnökválasztás után, és annak ellenére, hogy egy hétig is eltarthat az első hivatalos eredmények publikálása, Hamid Karzai elnök máris győztesnek tartja magát. A politikus kampánystábja szerint abszolút többséget szerzett, így nem kell majd második fordulót tartani. A Karzai-kampány emberei ezt 29 ezer saját választási megfigyelőjük jelentésére alapozzák.

Az országban 6200 szavazóhelyiség választási összesítését kell publikálni, hogy meggyőzzék a lakosságot: nem történt csalás.

Abdullah Abdullah volt afgán külügyminiszter, a második legesélyesebb elnökjelölt kétségbe vonta Karzai győzelmét; szóvivője szerint előfordulhat, hogy éppenséggel ő szerzett abszolút többséget.

A kabuli ENSZ-misszió és az amerikai nagykövetség is arra figyelmeztetett, hogy az eredmények csak akkor legitimek, ha a független választási bizottság is jóváhagyja azokat. A bizottság péntek délelőtt már azt közölte: befejezte a szavazatszámlálást, és a jövő héten közzéteszi az eredményt.

Illetékesek szerint a részvételi arány 40-50 százalék lehetett a voksoláson, ahol nemcsak az elnököt, de a tartományi önkormányzatok képviselőit is megválasztották.

Siker

A voksolás idején húsznál is többen haltak meg: Baglán tartományban a tálibok megöltek egy helyi rendőrfőnököt, viszont 22 embert veszítettek. A rendőrfőnök szóvivője szerint a militánsokkal az afgánok mellett magyar és német NATO-katonák vették fel a harcot.

A déli tartományokban több rakéta is becsapódott a szavazóhelyiségekbe, megtámadtak egy szavazóládákat szállító konvojt, az egyik északi tartományban pedig megöltek egy választási illetékest, és elégették a már összeszámolt szavazócédulákat.

A tálibok fenyegetései ellenére több millió afgán ment el szavazni. Akadtak nők, akik, nyíltan szembehelyezkedve a konzervatív hagyománnyal és a tálibokkal, a szavazóhelyiségek előtt, hátrahajtott burkával az arcukat mutatva, és tintától fekete mutatóujjukat a magasba emelve fotóztatták magukat. Férfiak csoportjai is hasonló módon vállalták a nyilvánosság előtt, hogy dacoltak a fenyegetéssel, a tálibok ugyanis azt mondták: akinek tintát látnak a kezén, levágják az ujját.

Karzai elnök méltatta a szavazók bátorságát, nyugati illetékesek pedig sikernek nevezték a szavazást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×