eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Tömeges elbocsátások Romániában

Romániában sztrájkot helyezett kilátásba a köztisztviselők szakszervezete a kormány tömeges elbocsátási terve miatt. A kabinet 14 ezer ember elbocsátását tervezi a helyi közigazgatásból és ezzel 125 millió eurót szeretne megtakarítani. A leépítésről várhatóan 2 héten belül döntenek.

Az erdélyi Krónika azt írja: az önkormányzati vezetők csak akkor tartanák indokoltnak a számítások szerint mintegy 12-50 százalékos létszámcsökkentést, ha az a feladatok elvonásával is járna.

Antal Attila csíkszeredai alpolgármester szerint a közigazgatásban dolgozók létszámát négy éve ésszerűsítették, ezért a köztisztviselők már most is megfeszített tempóban dolgoznak.

Az érintetteket tömörítő szakszervezetek sürgős egyeztetésekre kérték a bukaresti kormányt. A pénzügyminiszter, valamint a közigazgatási és belügyminiszter a hétvégén arról állapodott meg az önkormányzati vezetőkkel, hogy az önkormányzati dolgozók létszámát a település, valamint a megye lakosságának létszámában alakítják ki.

Románia augusztus elején a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon vállalta, hogy az idén 1,1 milliárd euróval csökkenti közkiadásait, 2010-től pedig a GDP fél százalékának megfelelő összeggel faragja le a közalkalmazottak béralapját.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×