eur:
389.02
usd:
362.21
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Így fizethetünk Szlovákiában az úthasználatért

Szinte bizonyosra vehető, hogy Szlovákiában 2010 január 1-jén üzembe helyezik az elektronikus útdíjrendszert. Egyelőre azonban csak a tehergépkocsikra vonatkozik majd, a személyautók számára később vezetik be.

A késés ellenére kétség nem fér hozzá, hogy az elektronikus útdíjrendszer 2010. január 1-től működőképes lesz - jelentették ki pozsonyi sajtóértekezletükön a rendszer kiépítésére és üzemeltetésére kiírt tender győztesei, a SkyToll cég képviselői. Az elmúlt évek legvitatottabb versenytárgyalását sok huzavona kísérte, a beruházásáért több nemzetközi társaság versengett.

A rendszer műszaki felszerelését a Siemens és a norvég Q-Free társaságok biztosítják. Az autópályákon hat ellenőrző kapu, 40 ellenőrző állomás és a vámrendőrség 25 speciálisan átalakítás gépkocsija figyeli majd a vámköteles járműveket.

Az első kapu kiépítését a jövő héten kezdik meg, a D2-es autópályán, a szlovák-magyar határ rajkai állomásán.

Az elektronikus útdíj egyelőre a 3,5 tonnánál nehezebb gépkocsikra vonatkozik majd, a személyautók részére 2013-tól akarják bevezetni.

A SkyToll 860 millió euró ráfordításával építi ki a műholdas technológiát, amellyel a szlovákiai autópályák és gyorsforgalmi utak használatáért - összesen 2400 kilométeren - szednek majd díjat. Az érintett járművek vezetőinek egy elektronikus dobozt, úgynevezett on board unitot kell vásárolniuk vagy bérelniük, amelynek mozgását GPS-alapú nyomkövető rendszerrel követi a szolgáltató.

Ennek köszönhetően a sofőrök csak annyit fognak fizetni, ahány kilométert megtesznek. A dobozhoz a benzinkutaknál vagy a határátkelőkön lehet majd hozzájutni. Az útdíjat havi számla alapján, banki utalással vagy előre fizetős feltöltőkártyával kell fizetni. Egy kilométer megtétele 6,3 cent-től 20, 9 tized centbe kerül majd az út kategóriájától és a tehergépkocsi súlyától függően.

Csehországban 2007 januárjától működik az elektronikus útdíjrendszer a 12 tonna feletti járművekre vonatkozóan. Egy kilométer megtétele 4,05 cseh koronába kerül. Az osztrák Kapsch távközlési cég rendszere 2008-ban több mint 6 milliárd korona bevételt hozott, szemben az egy évvel korábbi 578 millióval.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×