eur:
393.1
usd:
367.39
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Kilenc zágrábi egyetemi tanárt ítéltek el korrupció miatt

Börtönbüntetésre ítélték a zágrábi egyetem kilenc oktatóját, amiért pénzt fogadtak el diákoktól, hogy átengedjék őket a vizsgákon.

Az ügynek összesen 32 vádlottja volt. A horvát média arról ír csütörtökön, hogy a zágrábi megyei bíróság hat hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta nem jogerősen a zágrábi egyetem közlekedésmérnöki karának kilenc tanárát, illetve négy embert, akik közvetítettek közöttük és az egyetemi hallgatók között. A tanárokat öt évre eltiltották az oktatástól, s emellett vissza kell fizetniük a csúszópénzt is. Az ítélet szerint tanárok 200 eurótól 700 euróig kértek a diákoktól egy-egy sikeres vizsgáért.

Emellett 17 vádlott - közvetítők, diákok és szüleik - ellen felfüggesztett ítéleteket hozott a bíróság, némelyiküket pénzbüntetéssel sújtott, két embert pedig fölmentett a vádak alól.

Az elítélt tanárok közül négyen doktori fokozattal rendelkeznek. Egyikük a közlekedésmérnöki kar egykori dékánhelyettese, Drazen Badanjak, akit egyszer már nem jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítéltek. Õ azzal védekezett, hogy semmi köze a mostani korrupciós ügyhöz, és a botrány "járulékos áldozataként" került a vádlottak padjára.

Az Index horvátországi hírportál azt írja, hogy a közlekedési karon tovább folyik a hatósági fellépés a korrupció ellen: az ügyészség további 33 ember ügyében tett vádemelési indítványt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×