eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Die Presse: Románia nem érett az EU-tagságra

Sem Románia, sem Bulgária nem érett az európai uniós tagságra - mutat rá a korrupcióra hivatkozó kritikus tartalmú brüsszeli országjelentés kapcsán csütörtökön a bécsi Die Presse.

Az osztrák konzervatív újság szerint voltak földrészünkön olyan történelmi pillanatok, amelyeket ki kellett használni. Ilyen volt a vasfüggöny leomlása vagy az Európai Unió keleti bővítése. Ám ebben a történelmi környezetben akadtak olyan pillanatok is, amikor a felelős pozícióban lévők túllőttek a célon. Például Bulgária és Románia elhamarkodott EU-felvételekor. 2007-ben egyikük sem volt érett a tagságra - és ma sem azok.

Belépésük az unióba egyik fél számára sem fizetődött ki. Sem a két balkáni ország számára, amelyek azt remélték, hogy az EU segítségével, amilyen gyorsan csak lehet, felzárkózhatnak a Nyugathoz. Sem az uniós partnerállamok számára, amelyek így akarták biztosítani, hogy cégeik nagyobb kockázat nélkül üzletekhez jussanak Bulgáriában és Romániában. És az egész régió számára sem, amelynek országai - úgy is, mint potenciális tagjelöltek - hitelüket vesztették.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×