eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Pravda: a magyarok vesztésre állnak

A szlovák sajtó sokféleképpen kommentálja a nyelvtörvény körüli vitát, többen is a szlovák álláspont győzelmének tartják az EBESZ képviselőinek keddi nyilatkozatát.

A szerdai szlovákiai sajtó eltérően kommentálja azt az egy nappal korábbi pozsonyi bejelentést, miszerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa nem talált semmi kivetnivalót a szlovák államnyelvtörvény közelmúltban elfogadott módosításában.

A Pravda című lap kommentárjának címe is kiemeli: a szlovák nyelvtörvényért folytatott csatában a magyarok vesztésre állnak, mert úgy látszik, hogy a nemzetközi szervezetek is Szlovákiának adnak igazat. A szerző szerint túlzott volt a magyar politikusok hisztériája , mivel Knut Vollenbaek, az EBESZ kisebbségi főbiztosa Szlovákia álláspontját támogatta. A lap azt írja, az EBESZ mérsékelt hangvétele várható volt, és Vollebaeck arról ismert, hogy nagyon racionálisan tekint a kisebbségek problémáira.

A liberális Sme óvatosabban fogalmaz. A lap úgy véli: amennyiben a jogszabály valóban összhangban van Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalásaival a kisebbségek irányában, akkor az jó hír. Ez azonban nem jelenti azt, hogy sikerült eloszlatni minden kétséget, ehhez az kell, hogy azok a szervek, amelyek az Európai Unióban és Szlovákiában az állampolgári jogokat védik, szintén megerősítsék, a módosítás nem jelent megengedhetetlen beavatkozást az alkotmány és a nemzetközi szerződések által garantált emberi jogokba sem.

A lapok közlik az MKP elnökének nyilatkozatát is. Csáky Pál szerint a Miroslav Lajcák külügyminiszter és Marek Madaric, a kulturális tárca vezetője egyoldalúan értékelte a kisebbségi főbiztos és a szlovák kormányzat szakértői közti hágai egyeztetést. A pártelnök a TASR hírügynökségnek hangsúlyozta: meg kell várni a főbiztos és a magyar szakértők közti szerdai tárgyalás eredményét, az MKP azt követően foglal állást az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×