INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Pravda: a magyarok vesztésre állnak

Infostart / InfoRádió
A szlovák sajtó sokféleképpen kommentálja a nyelvtörvény körüli vitát, többen is a szlovák álláspont győzelmének tartják az EBESZ képviselőinek keddi nyilatkozatát.

A szerdai szlovákiai sajtó eltérően kommentálja azt az egy nappal korábbi pozsonyi bejelentést, miszerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa nem talált semmi kivetnivalót a szlovák államnyelvtörvény közelmúltban elfogadott módosításában.

A Pravda című lap kommentárjának címe is kiemeli: a szlovák nyelvtörvényért folytatott csatában a magyarok vesztésre állnak, mert úgy látszik, hogy a nemzetközi szervezetek is Szlovákiának adnak igazat. A szerző szerint túlzott volt a magyar politikusok hisztériája , mivel Knut Vollenbaek, az EBESZ kisebbségi főbiztosa Szlovákia álláspontját támogatta. A lap azt írja, az EBESZ mérsékelt hangvétele várható volt, és Vollebaeck arról ismert, hogy nagyon racionálisan tekint a kisebbségek problémáira.

A liberális Sme óvatosabban fogalmaz. A lap úgy véli: amennyiben a jogszabály valóban összhangban van Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalásaival a kisebbségek irányában, akkor az jó hír. Ez azonban nem jelenti azt, hogy sikerült eloszlatni minden kétséget, ehhez az kell, hogy azok a szervek, amelyek az Európai Unióban és Szlovákiában az állampolgári jogokat védik, szintén megerősítsék, a módosítás nem jelent megengedhetetlen beavatkozást az alkotmány és a nemzetközi szerződések által garantált emberi jogokba sem.

A lapok közlik az MKP elnökének nyilatkozatát is. Csáky Pál szerint a Miroslav Lajcák külügyminiszter és Marek Madaric, a kulturális tárca vezetője egyoldalúan értékelte a kisebbségi főbiztos és a szlovák kormányzat szakértői közti hágai egyeztetést. A pártelnök a TASR hírügynökségnek hangsúlyozta: meg kell várni a főbiztos és a magyar szakértők közti szerdai tárgyalás eredményét, az MKP azt követően foglal állást az ügyben.


A címlapról ajánljuk