INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Napokon belül döntenek az Opelről

Infostart / InfoRádió
Berlinben megerősítették, hogy valószínűleg már a hét végére várható döntés az Opel ügyében. A gazdasági minisztérium szóvivője szerint három komoly ajánlat érkezett. A német állam másfél milliárd euró értékben kész kezességet vállalni az Opel-gyárak megmentése érdekében.

A gazdasági minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a hivatalos határidő lejártáig három pályázó nyújtott be végleges tervezetet: az orosz Sberbankkal és a GAZ autógyárral együttműködő osztrák-kanadai járműipari beszállító konszern, a Magna; az amerikai Riplewood pénzügyi befektető belga leányvállalata, a belga RHJ International; és a kínai BAIC autógyár is, mely a hirek szerint a legalacsonyabb állami garanciavállalásra tartana igényt. Jól értesült források szerint a berlini kormány intenzív egyeztetést folytat az Opel tulajdonosával, a csődbe jutott amerikai General Motorsszal.

Az ajánlatok alapvetően különböznek az Opel átalakításának terveiben, a legnagyobb összegű állami garanciavállalásra a Magna számít, a három pályázó közül a legkisebb leépítést hajtaná végre Németországban.

Az orosz elnökkel folytatott múlt heti tárgyalásán a kancellár nem titkolta, hogy Berlinben a Magnát részesítik előnyben. Hasonló véleményen van a németországi Opel-telephelyeken működő üzemi tanácsok vezetősége is. Az üzemi tanácsok elnöke, Klaus Franz azt mondta, hogy értesülései szerint a Magna hajtaná végre a legtöbb technológiai beruházást, és orosz kapcsolatai miatt az osztrák-kanadai konszern járulhatna hozzá leginkább a márka "globalizálásához". Egyben megerősítette azt is: az alkalmazottak tartanak a General Motorsszal korábban is együttműködő Riplewood pénzügyi befektetőtől, vagyis attól, hogy az eddigi amerikai anyavállalat az Opel jövőjének alakításában is szerepet kaphat.


A címlapról ajánljuk