eur:
388.9
usd:
361.85
bux:
67966.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarország, bocsáss meg!

Románia egyik legnagyobb napilapja, az Adevarul a címlapon kér elnézést Magyarországtól a Steaua Bucuresti szurkolóinak viselkedése miatt. A bukaresti csapat drukkerei miatt vizsgálatot indított az Európai Labdarúgó Szövetség. Míg Magyarországon belpolitikai kérdés lett az ügy, a román értelmiség egy hét alatt eljutott a "mea culpáig".

Az Újpest labdarúgócsapata a múlt csütörtökön Európa Liga selejtezőn vendégszerepelt a román fővárosban. A mérkőzést felfokozott várakozás előzte meg. Az újpesti fanatikusok a mérkőzés előtt összeverekedtek a rendfenntartó erőkkel és rasszista szólamokat skandáltak a labdarúgó-mérkőzésen. A helyszíni beszámolók szerint a mintegy 500 újpestit a rendfenntartók "nehezen tudták kordában tartani".

A vendégszurkolók leggyakrabban a "Cigányok! Cigányok!" szólamot skandálták. Az újpesti ultrák a lelátón székeket dobáltak a rendfenntartók irányába, akiket folyamatosan szidalmaztak.

A román közönség hazájuk nevével és "kifelé a magyarokkal Romániából!" szólammal replikáztak a magyaroknak. A verbális háború egy alkalommal verekedésbe is átcsapott, a mérkőzés 20. percében a román rendvédelmi erők fékezték meg az indulatokat.

A botrányos felirat

Nem tettek ugyanakkor a rendezők semmit a helyi szurkolók azon transzparense ellen, amelyen a következő felirat állt: "Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig!"

Az egyik legnagyobb román napilap, az Adverul sportrovat-főszerkesztője viszont most bocsánatkérő cikket tett közzé a felirat kapcsán.

"A múlt héten a Ghencea stadionban egy olyan ország csapatával mérkőztek meg a hazaiak, amely ország szívből siratta Marian Cozma kézilabdázót. A Steaua-Újpest egy szép mérkőzés lehetett volna, de egy semmirevaló kéz írt egy nyomorúságos transzparenst, melynek szövege súlyosan sértette a magyarokat, és ezt a kiírást a mi drága román nemzeti zászlóink mellett tartotta közszemlére hosszú időn át néhány ember. Nemzeteinket milliók kötik össze, akik Jenei Imre és Bölöni László nyelvét beszélik, és nem választhatnak el azok, akiknek a helye a börtönben volna. Pontosan ezért a budapesti visszavágó előtt a milliónyi román szurkoló nevében, akik tisztelik ellenfeleiket és a más ország polgárait, az "Adevarul (Igazság)" szerkesztősége elhatározta, hogy bocsánatot kér nemzetszomszédjától azok helyett, akiknek ezt meg kellett volna tenniük. Méltó dolog alázatosnak lenned azokkal szemben, akiket egy nemzettársad megalázott. Sokan viszolygunk ezektől a köztünk élő nem-emberektől. Azért mert büszkék vagyunk, azért mert európaiak vagyunk, azért, mert újságírók vagyunk és azért, mert az emberinek nincsen nemzetisége. Magyarország, szépen kérünk, bocsáss meg!" - áll a főszerkesztő írásában.

Az UEFA is vizsgálódik

Idehaza közben Joe Böröcz, a lila-fehérek nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy tudomása szerint az UEFA ellenőrének jelentésében négy komoly kihágás szerepelt, ami alapján eljárás indult a román klubbal szemben.

A klubvezető szerint a találkozó ellenőre említést tett arról, hogy egy román szurkoló a pályára rohant, továbbá megdobálták a kiállított Korcsmár Zsoltot, a szurkolók tiltott pirotechnikai eszközöket alkalmaztak, illetve a hazai drukkerek egy ízléstelen, minden jóérzésű embert felháborító, gusztustalan felirattal provokálták a magyarokat a stadionban.

"Az Újpest egyelőre nem kíván az események elé rohanni, bízunk az UEFA döntésében. Csak akkor fogunk írásos véleménynyilvánítást megfogalmazni az UEFA felé, ha a döntés valamilyen oknál fogva elfogadhatatlan számunkra" - mondta Joe Böröcz.

Belpolitikai ügy lett

Móring József Attila kereszténydemokrata képviselő kedden sajtótájékoztatón bejelentette, hogy írásbeli kérdéssel fordul a külügyi és a rendészeti tárca vezetőjéhez, valamint a sportért felelős miniszteri megbízotthoz az Újpest futballcsapatának bukaresti meccsével kapcsolatban.

Az első találkozón az Újpest idegenben 2-0-ra kapott ki, a visszavágót csütörtökön 19:45-től rendezik a Szusza Ferenc Stadionban.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×