INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Politikai vita az autógyárról

Infostart / InfoRádió
Politikai vita szintjére emelkedett a Volkswagen azon terve, hogy 8 milliárd euróért átveszi a Porschet. Miután kiderült, hogy az összeg után a Porsche műveknek otthont adó német tartomány, Baden-Württenberg közel 3 milliárd euró adót követel, a tartományt kormányzó Kereszténydemokrata Párt főtitkára azt vetette az alsó-szászországi miniszterelnök szemére, hogy a Volkswagen pártolásával a közepes méretű cégek kárára politizál.

A Volkswagen egyik főrészvényese, Alsó-Szászország miniszterelnöke közölte, hogy csütörtökig végleg tisztázni kell a VW és a Porsche jövőbeni kapcsolatát. Mint Christian Wulff fogalmazott, a fúzióról kezdett tárgyalások kudarca esetén a két autógyárnak külön utat kell járnia.

A Volkswagen és a Porsche felügyelőtanácsa csütörtökön ül össze, hogy döntést hozzon a Porsche VW által történő átvételéről. Ez az eredeti tervek szerint két lépcsőben történne és a VW 8 milliárd eurót szán az ügylet lebonyolítására. A fúzió ellen a Porsche üzemi bizottsága máris tiltakozott és meghatározatlan időre sztrájkot helyezett kilátásba, ha a két gyár felügyelőtanácsa csütörtökön jóvá hagyja az átvétel tervét.

A müncheni Süddeutsche Zeitunk című újság jelentése szerint a fúzióval kapcsolatos elképzelés alighanem zátonyra futhat amiatt, hogy a 8 milliárd után a Baden Württenberg
tartomány közel 3 milliárd euro adót követel.

A hír hallatán a Porsche üzemi bizottságának elnöke az átvétel meghiúsítása érdekében arra szólította fel a baden-württengergi kormányt, hogy semmiféle adóengedménnyel se könnyítse a Volkswagen szándékának megvalósítását. A tartományt kormányzó Kereszténydemokrata Párt főtitkára pedig bírálta Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnököt és azzal vádolta, hogy a legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen pártolásával a közepes méretű vállalkozások kárára politizál. A két autógyár fúziója már hónapok óta viták tárgya, mert nemrég még a Porsche tett kísérletet a Volkswagen átvételére, de a sportkocsik gyártására szakosodott cég óriási méretű adósságai ezt meghiúsították.


A címlapról ajánljuk