INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Egyre több a nem fizető adós

Infostart / InfoRádió
Egyre nagyobb gondokat regisztrálnak a hitelek törlesztésénél a bankok Szlovákiában. A gazdasági válság következtében a egyre gyakoribb, hogy a magánszemélyek és a cégek nem fizetik a törlesztőrészleteket.

Májusban a szlovák kereskedelmi pénzintézetek csaknem 31 milliárd euró hitelállományt tartottak nyilván, amelyből 1,24 milliárd euró törlesztésénél jelentkeztek problémák.

A Szlovák Nemzeti Bank összesítése szerint a nem törlesztett kölcsönök aránya mára túllépte a négy százalékot, miközben ez a szám 2008 végén még csupán három százalék volt.

A jegybank előrejelzése szerint a helyzet az év végéig romlani fog, így a nem fizetett hitelek aránya elérheti a hat százalékot is. Leginkább a fogyasztói kölcsönök kategóriájában romlik a fizetési morál, mivel ezek mögött nem áll kezesség.

A válság hatására a bankok egyre több problémás kölcsönt regisztrálnak. A nem fizetett hitelrészletek növekedése a lakosságra és a cégekre is vonatkozik - az előbbiek helyzetét a munkanélküliség, a kényszerűségből csökkentett munkaidő nehezíti, az utóbbiakét pedig az elmaradó megrendelések és a beszűkülő exportpiacok.

Ráadásul a nem törlesztett kölcsönök drágítják az újonnan felvetteket, hiszen a bankok nagyobb tartalékképzésre kényszerülnek, emellett tovább szigoríthatnak feltételrendszerükön.

A statisztikai hivatal korábbi felmérése szerint sokaknak az energiaszámla és a lakbér fizetése is komoly gondot jelent: 2005-ben a lakosság 8-9 százaléka küzdött ezzel a problémával, 2007-ben mintegy öt százalék, tavaly 3,5-4 százalék, ám idén ismét növekedésnek indul a lakásfenntartási költségeket alig vagy egyáltalán nem fizetők aránya.

Az előrejelzések szerint az év végéig ugrásszerűen megugorhat az adósok száma.


A címlapról ajánljuk