eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Törtek-zúztak a mi kerületünkben, most megyünk, hogy megverjük őket"

Több száz további katonát vezényelt Kína a nyugati Hszincsiang tartományba, ahol a hétvégén véres etnikai összecsapásokban több mint 150 ember halt meg. Az ujgurok által végrehajtott kínai-ellenes pogromra kedden a han kínaiak válaszoltak. Közben egy pártilletékes közölte: kivégzik azokat, akik kegyetlen bűntetteket hajtottak végre.

Kína megpróbálja erővel letörni a többségében muzulmán ujgurok lakta Hszincsiangban kirobbant etnikai erőszakot. A hétvégi pogrom során a betelepült kínaiak elnyomására panaszkodó ujgurok han kínaiakat vertek agyon vagy késeltek halálra az egész világot sokkoló erőszakban.

Kínai üzleteket gyújtottak fel, fosztottak ki és autókat rongáltak meg. A támadásoknak és a rendőri fellépésnek 156 halottja volt.

Kedden a bosszút esküdött kínaiak tömörültek bandákba és kezdtek vadászatba ujgurok ellen, a karhatalom könnygázzal próbálta megfékezni őket. A kínai kormány szerdán azzal válaszolt, hogy több száz további katonát küldött Urumcsi főterére.

Li Csi, helyi párttitkár közölte: kivégzik azokat, akik kegyetlen bűntetteket hajtottak végre. A feszültség miatt programját megszakítva hazatért az olaszországi G8-csúcsra meghívott Hu Csin-tao kínai elnök.

Nem tudni, hogy a halottak között mekkora az ujgurok és a kínaiak aránya, bár a hatóságok több mint 100 áldozatot azonosítottak és holttestüket átadták a családjaiknak. Az erőszakban több mint 1100 ember megsebesült.

Peking a külföldet vádolja

Li mindkét etnikumot felelőssé tette. Meng Csiang-csu közbiztonsági miniszter is kemény büntetést ígért a fő szervezőknek. Eddig több mint 1400 embert vettek őrizetbe.

Kína szerint ugyanakkor az eseményeket külföldről irányították, és a fő szervezőnek az Egyesült Államokban élő Rebija Kadír ujgur aktivistát tartja. Az üzletasszony tagadta a vádat.

Hírügynökségek szerint Urumcsi utcáin továbbra is kaotikus a helyzet. A karhatalom megerősítése ellenére a városközpontban fém rudakkal, kövekkel, nádvágókkal és más fegyverekkel felszerelt han csoportokat lehetett látni. Egyikük azt mondta: "az ujgurok törtek-zúztak a mi kerületünkben, most mi megyünk hozzájuk, hogy megverjük őket".

A csoportok megfenyegettek egy külföldi riportert, egy másiknak nem engedték, hogy videóra vegye az esetet. Az ujgur kerületekben is botokkal és szúró-vágó eszközökkel fegyverkeztek fel az emberek.

Közben a kormány Iránhoz hasonlóan azzal próbálja elejét venni a további tömeges akcióknak, hogy korlátozta a Facebook közösségi oldalhoz való hozzáférést és az sms-szolgáltatást is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×