eur:
388.9
usd:
361.85
bux:
67966.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fóris: Vörös Danny hadat üzent Barrosónak

Koalíció szerveződik Daniel Cohn-Bendit vezetésével José Manuel Barroso újrajelölése ellen az Európai Parlamentben - mondta a BruxInfo európai uniós ügyek szakértője az InfoRádió Aréna című műsorában. Fóris György arról is beszélt: furcsa helyzetet teremtett, hogy Lengyelországban és Csehországban egy-egy ember döntésétől függ az EU intézményi kérdéseinek rendezése.

Koalíció szerveződik José Manuel Barroso újrajelölése ellen az Európai Parlamentben: az egykori legendás diákvezér, Daniel Cohn-Bendit összefogásra készül a többi pártformációval, hogy megakadályozza, de legalábbis megnehezítse az Európai Bizottság eddigi elnökének újbóli megválasztását - mondta a BruxInfo EU-szakértője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A tagországok a múlt hét végén lezajlott kétnapos EU-csúcson ugyan támogatásukról biztosították, ám a portugál politikusnak az Európai Parlamentben is többséget kell kapnia a tisztség elnyeréséhez - tette hozzá Fóris György.

Az EU-szakértő megjegyezte, hogy a hajdanán Vörös Dannyként ismert Cohn-Bendit a mostani EP-választáson egyedül vitte győzelemre pártját: az Európai Zöldek az egyetlen olyan pártformáció, amely abszolút értékben növelni tudta képviselőhelyei számát és befolyását (5,2-től 7 százalékra) is a testületben.

Még nincs sínen

Elsősorban az Lisszaboni Szerződés írországi ratifikációja miatt volt fontos a múlt heti EU-csúcs: ha az írek másodszorra elfogadják a megállapodást, a cseh- és lengyelországi ratifikáció is rendeződhet. Így év végiéig minden olyan kérdés eldőlhet, amely formálisan már 2002 óta napirenden van - magyarázta Fóris György.

A BruxInfo EU-szakértője szerint ugyanakkor még nincs sínen az ügy: furcsa, de két országban is személyek döntésétől függ a Lisszaboni Szerződés, és ezzel az EU intézményi kérdéseinek rendezése.

Lengyelországban a parlament ratifikálta ugyan a megállapodást, az államfő, Lech Kaczyñski azonban egyelőre - alkupozícióját erősítendő - vonakodik aláírni azt. A cseh államfő, Václav Klaus viszont rendszeresen arról beszél: kialakult benne a meggőződés, hogy az európai integráció káros a cseh népnek és az egész modern európai kultúrának, demokráciának. Õ útjába állhat a folyamatnak - mondta Fóris György.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×