eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A parlamenti választás erőpróbája volt Németországban az EP-választás

Németországban a politikusok a szeptember végén esedékes országos választás előjátékának is tekintik az európai parlamenti szavazást. Az első helyen a kormánykoalícióban résztvevő kereszténypártok végeztek, míg a másik koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt további szavazatokat vesztett. A harmadik helyen az ellenzéki Zöldpárt végzett.

A kereszténypártok győzelemnek könyvelték el az európai parlamenti választás kimenetelét, annak ellenére, hogy a 2004-ben elért eredményhez képest mintegy 5 százalékot vesztettek.

Ennek ellenére a Kereszténydemokrata Unió főtitkára a koalícióban résztvevő két konzervatív párt nevében a kancellár válságkezelő politikájának sikeréről beszélt, és utalt arra, hogy a választók egyértelműen a kereszténypártok és a szabaddemokraták mellé álltak, mintegy helyeselve Angela Merkel azon elképzelését, hogy ősszel a liberálisokkal alakít kormányt.

Tény, hogy tegnap a liberálisoknak sikerült a legjobban előre törniük, 5 évvel ezelőtt éppen, hogy csak bejutottak az Európai Parlamentbe - most viszont megszerezték a szavazatok bő 11 százalékát, és így Németország 99 küldöttje között 12-en a Szabaddemokrata Pártot képviselik.

Némileg javított a 2004-es eredményén a Baloldali Párt is, így az egykori NDK állampártjából kifejlődött párt frakcióvezetője, Gregor Gysi bizakodással jegyezte meg, hogy az őszi országos választást követően az eddiginél is komolyabban beleszólhatnak a politikai lapok keverésébe.

Noha a média és a pártok valamennyi vezetője már hetek óta aktívan igyekezett ösztönözni a lakosságot arra, hogy minél nagyobb számban járuljon az urnákhoz, a választási részvétel aránya egy hajszállal elmaradt még az öt évvel ezelőtti 43 százalék mögött is.

Németországban még az őszi országos választás előtt három tartományban, Saar-vidéken, Thüringiában és Szászországban tartományi választás is lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×