eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szögre akasztják a szomáliai kalózók a kalasnyikovokat

Kétszáz szomáliai kalóz hátat fordít a tengeri banditizmusnak - erről állapodtak meg helyi vezetőkkel és a diaszpóra képviselőivel. Ennek ellenére mások tovább folytatják a támadásokat.

Szögre akasztja a kalasnyikovot, vagy legalábbis a tengeren már nem használja azt az utóbbi időben hírhedtté vált szomáliai kalózok néhány csoportja. A Szomália északi részén található autonóm területeten, Puntlandban fekvő Eyl "kalózvárosban" kötött egyezményhez kétszázan csatlakoztak.

A kalózokra az utóbbi időben egyre nagyobb nyomás nehezedett a helyi vezetők részéről, akik azzal vádolták meg őket, hogy "megfertőzik" a helyi közösségeket - jegyezte meg a BBC.

Az év eleje óta megszaporodtak a szomáli vizek közelében a külföldi hadihajók is, ami tovább nehezíti a kalózok dolgát. Egy amerikai hajó parancsnokát kommandósok szabadították ki egy mentőcsónakról, amikor agyonlőtték a fiatal túszejtőket.

Az egyik kalózcsoport vezetője Abshir Abdullah a BBC-nek nyilatkozva arra kért más kalózokat, hogy adják vissza az általuk megkaparintott hajókat és a túszként fogvatartott legénységet. A szomáliai átmeneti kormány cserébe amnesztiát ígér nekik - bár igaz, hogy a kormány hatalma minimális.

Abdullah azt mondta: tisztában van vele, hogy rosszat, az Iszlám tanításával ellenkezőt tett. Most már kalózokat is arra ösztönöz, hogy hagyjanak fel a banditizmussal.

Nem mindenki hallgat azonban rá. A svéd haditengerészet kedden hét kalózt fogott el, amikor azok egy görög kereskedőhajót akartak épp elrabolni. A svédek az Antonis nevű hajó segélyhívására válaszoltak. A kapitány azt üzente, hogy a gránátvetőkkel felszerelkezett támadók rájuk lőnek. A svéd hajó legénysége a levegőbe lővöldözött, miközben a kommandósok az éjszaka leple alatt elfoglalták a kalózok hajóját és hét embert elfogtak. A fedélzeten két pisztolyt, egy műholdas navigációs eszközt és egy létrát találtak - áll a a svéd haditengerészet közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×