eur:
387.01
usd:
358.71
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Észre sem veszik az ügyfelek a legnagyobb idei bankcsődöt

Közel ötmilliárd dollárjába kerül az amerikai adófizetőknek a legújabb bankcsőd, amelynek során bezárták és nagybefektetőknek adták át a floridai BankUnited bankot. Az ügyfelek nem éreznek meg semmit, mert az intézmény folytatja működését, annak ellenére, hogy ez volt az eddigi legnagyobb bankcsőd az idén Amerikában.

Meghalt a király, éljen a király, illetve meghalt a BankUnited, éljen a BankUnited - a betétesek számára körülbelül így foglalható össze az idei év legnagyobb amerikai bankcsődje.

A felügyelő szervek csütörtökön "bezárták" Florida állam legnagyobb takarékbankját, a BankUnitedet, amelyet azonnal eladtak vezető befektetői csoportoknak. Így az ügyfelek valószínűleg észre sem veszik a történteket, mivel a BankUnited régi nevén és régi logójával folytatja működését.

Pedig a BankUnited a legnagyobb amerikai pénzintézet az idén, ami csődbe ment. Csak változó kamatozású lakáshitelei bedőlése miatt tavaly 1,2 milliárd dollárt veszített, és tőkeszintje olyan alacsony volt "az veszélyes volt az üzletmenetre" - közölte az amerikai Szövetségi Betét Biztosítási Társaság, amely csütörtökön átvette az irányítást, majd gyorsan továbbadta a BankUnitedet.

A bankot a világ több nagybefektetője vette meg 900 millió dollárért. Az új vezetés átveszi a régi intézmény 13 milliárd dolláros eszközállományát és a 8.6 milliárd dollár értékű betétek nagy részét is. Az új tulajdonosok és a szövetségi bankbiztosító szerv emellett közösen vállalja magára az összesen több, mint 10 milliárd dolláros veszteségeket.

A BankUnited eladásával 34-re emelkedett az idén az amerikai bankcsődök száma. 2007-ben még csak 25 bank ment tönkre. A betéteket biztosító szövetségi alap pénztartalékai ezzel párhuzamosan közel harmadára csökkentek.

A BankUnitedhez hasonló takarékbankok különösen veszélyeztetettek, mivel a szövetségi előírások szerint kölcsöneik 65 százalékát lakáshitelekként és személyi kölcsönökként kell folyósítaniuk. Az ingatlanpiac visszaesése miatt így a pénzügyi válság frontvonalába kerültek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×