eur:
388.89
usd:
360.64
bux:
68425.56
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A BBC szerint szeparatista harcos volt Eduardo Rózsa-Flores

A brit közszolgálati média is beszámolt Eduardo Rózsa-Flores, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer bolíviai haláláról és az eset körüli feltételezésekről. A bolíviai hatóságok által lelőtt emberek előéletét is felvázolja. Többször fogalmaz úgy, hogy a bolíviai-magyar Eduardo Rózsa-Flores "szeparatista" harcot lett volna. Az Irish Times arról számol be, az ír külügyminiszter határozottan visszautasítja Evo Morales bolíviai elnök azon gyanúsítását, miszerint ha az ír, a román és a magyar hatóságok megvédik elhunyt állampolgáraikat, akkor az bizonyítaná, hogy az ellene kitervelt állítólagos merényletet ezen kormányok is támogatták.

A BBC is megemlékezik a Santa Cruzban meggyilkolt Eduardo Rózsa-Floresről és társairól, akikről Evo Morales bolíviai elnök azt állítja, merényletet akartak ellene elkövetni. A brit közszolgálati csatorna beszámol arról, hogy a Evo Morales ragaszkodik elméletéhez, és kijelentette: ha az ír, a román és a magyar hatóságok megpróbálják megvédeni állampolgáraikat, akkor azt fogja sejteni, hogy a "merénylet" tervét a három ország kormánya is támogatta.

Ugyanakkor a BBC azt írja, az előző két évben feltűntek Bolíviában az "erőszakos" tüntetők, tiltakozók, és a kormányellenes "szeparatisták". Beszámolnak Eduardo Rózsa-Flores Kepes Andrásnak adott, utolsó interjújáról is, amelyben bevallja, hogy Santa Cruz hívta, hogy segítsen neki, és akár még a függetlenség kikiáltása is a pakliban lehet.

Majd azt írja a BBC, hogy Eduardo a délszláv háborúban a horvát "szeparatisták" oldalán harcolt. Pedig korább cikkében még egyértelműen "a horvát függetlenségért" harcoló Rózsa-Floresről ír a hírportál, habár szentlászlói csapatát "paramilitárisnak" nevezi (ez azért sántíthat, mert a horvát hadsereg tisztjeként szerelt le, azaz a csapata nem paramilitáris, hanem egyszerűen militáris volt).

Az ügyben érintett Írország egyik vezető lapja, az Irish Times külügyminiszterét, Micheál Martint idézi, aki szerint igenis, hazájának joga van kérdéseket feltenni a bolíviai esettel kapcsolatban, és cáfolta azokat a vádakat, miszerint Dwyer az ír hadsereg tagja lett volna. A külügyminiszter közleményében leszögezte: Írország nem szimpatizál Bolívia stabilitását aláásó akciókkal, amelyek egy demokratikusan megválasztott elnököt támadnak, azonban kiállt amellett, hogy Írországnak meg kell védenie halott állampolgárát. Mint éleshangú, határozott levelében írta, az ír kormánynak joga van vizsgálódnia azon ügyben, hogyan ölték meg állampolgárát egy másik országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×