eur:
388.59
usd:
361.34
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Húsvétkor készültek merényletekre

A húsvéti ünnepek alatt hajtott volna végre robbantásokat bevásárlóközpontokban és egy szórakozóhelyen az a tizenkét személy, akit Észak-Angliában tartóztattak le, terrorcselekmények előkészítésének gyanújával.

Húsvétkor tízezrek fordulnak meg a bevásárlóközpontokban, és nagypéntek kivételével a szórakozóhelyeken is nagy a forgalom. A brit terrorelhárítás gyanúja szerint három ilyen helyszínt szemeltek ki a letartóztatottak. A főleg egyetemi hallgatókból álló csoportot, amelynek a tagjai egy kivételével pakisztániak, Manchesterben, Liverpoolban és a szintén észak-angliai Clitheroe-ban vették őrizetbe.

Gordon Brown miniszterelnök felkérte a pakisztáni illetékeseket, hogy erősítsék a belső terrorelhárítást. A pakisztáni biztonsági szervek erre azt válaszolták, hogy nap mint nap tartóztatnak le terroristagyanús személyeket, viszont a nagy-britanniai egyetemekre és főiskolákra jelentkező fiatalok szándékait és hátterét a brit hatóságoknak kellene alaposabban megvizsgálniuk. Ez nem könnyű feladat, mert az utóbbi négy évben 40 ezer pakisztáni érkezett Nagy-Britanniába diákvízummal.

Felmerül a kérdés, ki fizeti egyes diákok 10 ezer fontot kitevő tandíját és a hatezer fontot, amit fel kell mutatniuk tartózkodási költségeik fedezeteként. Az érkezők egy része a szegény törzsi vidékekről származik, így gyanítható, hogy a pénzt számukra az al-Kaida adja. Az őrizetbe vettek közül négyen nem jártak egyetemre, hanem biztonsági őrökként dolgoztak üzletekben, az egyik fiatal pedig egy megszűnt tanintézet diákjának mondja magát.

"Jámbor hívők"

A tizenkét letartóztatás szerdán különböző helyszíneken, így lakásokban, egy internet-kávézóban és a liverpooli egyetemen történt. A nyomozók most alapos házkutatásokat végeznek. Az egyik lakásban fényképfelvételeket találtak két bevásárlóközpontról és a Liverpool belvárosában lévő, Madárkalitka nevű, ezres befogadóképességű szórakozóhelyről.

A rendőrség a gyanúsítottak autóit is elszállította átvizsgálás céljából. A letartóztatottak közül többen egy lepusztult bérházban tartottak fenn lakást. Innen most nagy dobozokban hozott ki robbanószerkezetek készítésére alkalmas vegyi anyagokat a nyomozócsoport.

A szomszédban lakó idős pakisztáni nem tartja valószínűnek, hogy a fiatalok terrorcselekményekre készültek volna, mert - mint mondja - jámbor hívők, és naponta ötször járnak el a közeli mohamedán imaházba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×