eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szlovákok jónak látják a kapcsolatukat a magyarokkal

A szlovákok 87 százaléka jónak tartja a magyar kisebbséggel való együttélést, de 50 százalékuk szerint nem volt brutális a rendőrség Dunaszerdahelyen - derül ki a Synovate nemzetközi közvélemény-kutató ügynökség felméréséből.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint a felmérést tavaly novemberben és decemberben készitették 240 megkérdezett bevonásával. Mint a válaszokból kiderül, a szlovákok 85 százaléka elfogadna magyar nemzetiségű szomszédot, 83 százalékuknak pedig nem okozna problémát, ha a kollégája magyar nemzetiségű volna.

Viszont arra a kérdésre, hogy ha a gyermeke magyar fiatallal házasodna, már csak a megkérdezettek 65 százaléka válaszolt úgy, hogy ez nem zavarná. A válaszadók 64 százaléka úgy véli, Szlovákia megfelelő mértékben biztosítja a kisebbségi jogokat. A szlovák- magyar államközi kapcsolatokat 32 százalék jónak ítélte meg, 39 százalék semlegesnek, 29 százalék rossznak.

A viszony megromlásáért a megkérdezettek 75 százaléka szerint a szélsőségesek a felelosek, 70 százalékuk azt mondja, hogy a politikusok, 53 százalékuk pedig azt, hogy a negatív történelmi hatások állnak a háttérben.

Minden második szlovák megfelelőnek minosítette a rendőri beavatkozást a novemberi dunaszerdahelyi futballmérkőzésen, 16 százalékuk találta aránytalannak, 30 százalék nem tudott véleményt mondani. A Synovate felmérése szerint azoknak a szlovákoknak, akik kapcsolatban állnak magyar nemzetiségűekkel, sokkal kisebb félelmeik vannak, mint azoknak, akik nem ismernek személyesen magyarokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×